„Iată, v-am dat autoritate să călcaţi peste şerpi, peste scorpioni şi peste toată puterea duşmanului, şi nimic nu vă va răni!” - Luca 10:19 (NTLR)
Termenul tradus prin „putere” de Cornilescu și „autoritate” în Noua Traducere în Limba Română (NTLR) este „exousia” și înseamnă „puterea de a acționa, autoritate”, ceea ce este mai mult decât puterea de a face ceva. Prin Isus avem dreptul de a acționa în Numele Lui și să ne împotrivim la tot ce ține de puterea dușmanului! Aleluia! Aceasta înseamnă, că avem autoritate peste orice boală!
Diavolul nu are putere reală contra creștinilor născuți din nou, de fapt, are doar atâta putere câtă îi permitem noi să aibă, când credem minciunile lui ca fiind adevărul. De aceea ar trebui să știm ce spune Cuvântul Lui Dumnezeu pe fiecare temă în parte, ca să putem recunoaște trucurile dușmanului, să nu-i credem minciunile și să putem lupta cu adevărul Scripturii contra lor.
În Numele Lui Isus Cristos avem autoritate în lumea spirituală. De noi depinde să știm acest lucru și să acționăm pe baza a ceea ce avem, luptând contra oricărei boli, depresii, ofense și contra oricărui rău fără să ne dăm bătuți până când învingem sau suntem vindecați. Nu suntem puternici în noi înșine, ci în Cel care este Domnul și Mântuitorul nostru și care locuiește în inimile noastre, prin Duhul Sfânt!
DOAR FOLOSIND ARMELE SPIRITUALE PUTEM DĂRÂMA FORTĂREȚELE DIAVOLULUI
Măcar că trăim în firea pământească, totuşi nu ne luptăm călăuziţi de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământeşti, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. - 2 Corinteni 10:3-4
Suntem într-o luptă continuă cât timp trăim, pe acest Pământ. De când Lucifer s-a răzvrătit contra Lui Dumnezeu, a început prima luptă din Univers. Iar după ce Adam și Eva au ales să creadă minciuna diavolului și să păcătuiască împotriva Lui Dumnezeu, diavolul le-a luat stăpânirea pe care o aveau asupra Pământului și restul omenirii s-a născut în păcat. Lupta între bine și rău este continuă. Tot timpul trebuie să luăm decizii și dacă nu suntem conduși de Duhul Sfânt, nu avem nici o șansă să luăm deciziile corecte.
Satan și-a format fortărețe în mințile noastre, pe parcursul anilor în care am trăit fără Cristos. „Întăriturile” sunt amintiri sau păreri pe care diavolul a reușit să ne facă să credem că sunt adevărate, pe baza a ceea ce am experimentat în trecut, dar în realitate sunt false. Nu putem dărâma aceste idei preconcepute, pe care le avem stocate ca memorie permanentă în creier, decât dacă ne înnoim mințile cu ajutorul Duhului Sfânt. „Bătălia” la nivelul minții este o luptă spirituală și nu poate fi câștigată decât cu arme spirituale, prin puterea Duhului Sfânt.
SĂ NE ÎNTĂRIM ÎN DOMNUL
Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. - Efeseni 6:10
Dumnezeu ne-a dat tot ce avem nevoie ca să avem victoria contra lui Satan, pe care a câștigat-o Isus la cruce. De noi ține să ne întărim în Domnul și în puterea Lui. Duhul Sfânt a fost puterea Lui Isus cât timp a trăit în trup de om și este și puterea noastră. El este Ajutorul nostru, ceea ce înseamnă că nu ne impune să ne umplem de puterea Lui, dar când îi cerem ajutorul, ni-l oferă și ne dă tăria de care avem nevoie, indiferent de situație.
Înainte de a fi crucificat, Isus nu a stat nicio clipă separat de Tatăl, a avut în permanență o relație strânsă de comunicare și ascultare cu Dumnezeu Tatăl și la fel trebuie să facem și noi. Prin rugăciune, studiere și meditare asupra Cuvântului Lui Dumnezeu, prin laudă și închinare ne întărim „omul interior al inimii” și vom putea face față strategiilor diavolului.
DOAR CU ARMURA DOMNULUI PUTEM ÎNVINGE ÎN RĂZBOI SPIRITUAL CU ÎMPĂRĂȚIA ÎNTUNERICULUI
Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura Lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti - Efeseni 6:11-12
Domnul ne-a pregătit cea mai potrivită armură care să ne protejeze ca să putem face față „uneltirilor diavolului”. Dar această armură nu ne protejează dacă nu „ne îmbrăcăm” cu ea.
Ce este „toată armătura Lui Dumnezeu”? Cuvântul original din limba greacă, tradus de Cornilescu prin „toată armătura” este „panoplia” care înseamnă: „armura completă”, toată colecția (panoplia) de piese de protecție și arme de atac, sau la figurat, toate resursele pe care Dumnezeu le pune la dispoziție credincioșilor ca să lupte cu succes în războiul spiritual; folosind toată armura, credincioșii nu luptă pentru victorie, ci pentru că Domnul a câștigat deja victoria! (conform „HELPS Word-studies”).
Biblia ne arată că și în împărăția întunericului există o anumită ierarhie. Sunt diferite ranguri demonice, care stăpânesc peste teritorii și oameni prin care-și manifestă puterea. În Daniel 10:13,20, citim despre căpetenia Persiei și cea a Greciei, contra cărora a luptat îngerul Domnului ca să ajungă la Daniel cu răspunsul Lui Dumnezeu la rugăciunile lui pentru Israel. Chiar dacă demonii, indiferent ce rang au, nu pot să-i învingă pe îngerii Domnului, vedem că pot cauza întârzieri. În Evrei/Hebrews 1:14 citim că îngerii sunt „duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moșteni mântuirea”, adică Dumnezeu îi trimite să ne ajute, așa cum citim în mai multe locuri din Biblie.
NOI TREBUIE SĂ NE ÎMBRĂCĂM CU ARMURA LUI DUMNEZEU CA SĂ ÎNVINGEM ÎN LUPTA SPIRITUALĂ
De aceea, luaţi toată armătura Lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare după ce veţi fi biruit totul. - Efeseni 6:13
Fără să fim echipați cu toate piesele armurii pe care ne-o pune Domnul la dispoziție, ne va fi greu să rămânem credincioși și în zilele normale, iar în cele în care atacurile sunt la foc maxim, e puțin probabil că vom fi la fel de siguri că Domnul e de partea noastră și nu „vom cădea de oboseală”. Dușmanul face totul ca să ne convingă că Dumnezeu ne lasă pradă problemelor pentru că nu ne mai iubește și nu-i mai pasă de noi. Isus a fost respins, batjocorit și la final torturat, încarcerat, aproape ucis prin biciuire și omorât prin crucificare ca un criminal de rând. Cu toate acestea El nu s-a îndoit nicio clipă de dragostea Tatălui. Isus a știut dinainte prin ce chinuri urma să treacă și totuși a acceptat să vină și să sufere toate acele chinuri groaznice, ca să ne mântuiască, din dragoste pentru noi; atât de mult suntem iubiți.
Avem nevoie să ne schimbăm modul de gândire pe care îl aveam înainte de a-L cunoaște pe Isus și să gândim în acord cu ceea ce spune Scriptura, ca să fim cu adevărat convinși cât de mult ne iubește Dumnezeu și să nu considerăm că dragostea care ne-o poartă este în proporție inversă cu greutatea situațiilor prin care trecem. Cu cât ne reînnoim mintea mai mult, prin adevărul Cuvântului Lui Dumnezeu, cu atât vom fi mai determinați să luptăm împotriva dușmanului, rămânând în picioare după ce vom face tot ceea ce e nevoie în situațiile de criză prin care trebuie să trecem. În Isus suntem mai mult decât biruitori!
BRÂUL ADEVĂRULUI ȘI PLATOȘA NEPRIHĂNIRII
Staţi gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, - Efeseni 6:14 Este esențial să fim tot timpul pregătiți, gata de luptă, tocmai pentru că războiul spiritual nu are pauze. Cunoașterea adevărului Scripturii este cea mai importantă piesă a armurii și este singura care ne asigură libertatea de mișcare și ne „susține” arma de atac și apărare, așa cum centura cu care se încingeau soldații romani fixa celelalte piese și avea ca parte componentă și teaca în care-și purtau sabia. Nu este suficient să auzim adevărul ca să fim liberi, ci trebuie să-l și „cunoaștem”, așa cum ne spune Isus în Ioan/John 8:32. Adevărul Scripturii revelat prin Duhul Sfânt devine „viu și lucrător” (Evrei/Hebrews 4:12) în inimile noastre, ne convinge, ne învață, ne transformă și devine o armă de temut în lupta spirituală, când îl proclamăm.
Platoșa neprihănirii este partea armurii care protejează organele vitale, în special inima. În Biblie, „inima” nu reprezintă organul fizic care menține viața fizică, ci se referă la „omul interior”, adică duhul omului, cel care „se naște din nou” prin Duhul Sfânt când persoana se întoarce sincer la Isus.
Cum ne îmbrăcăm cu platoșa neprihănirii? Noi putem fi neprihăniți, adică fără păcat doar datorită jertfei Lui Isus. Dacă ne cerem iertare din toată inima când păcătuim și regretăm ce am făcut, Domnul este credincios și ne iartă. Când dușmanul vine să ne condamne pentru păcatele de care ne-am pocăit, este important să știm că avem „platoșa neprihănirii” Lui Isus și să ne opunem acuzelor în Numele Domnului. Atacul dușmanului va eșua dacă știm că suntem iertați și chiar dacă păcatele respective sunt reale, Domnul le-a aruncat în marea uitării (Mica 7:19) după ce ne-am cerut sincer iertare pentru acestea, deci pentru El nu mai există.
SCUTUL CREDINȚEI
Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. - Efeseni 6:16
Scutul credinței are un rol vital în lupta spirituală. Și pentru soldați, scutul era o piesă esențială, cu ajutorul căruia opreau loviturile inamicului. Nu degeaba se luptă diavolul cu atâta înverșunare să ne strecoare gânduri de îndoială și neîncredere în dragostea pe care o are Domnul pentru noi și în ceea ce ne promite Cuvântul Lui Dumnezeu. Fără o credință fermă, suntem victime sigure. Nu suntem atacați cu săgeți de jucărie, care să nu provoace daune. Dar nu trebuie să ne temem, pentru că prin credință putem opri și stinge inclusiv săgețile cu vârfurile în flăcări care sunt menite să ne distrugă.
Diavolul nu folosește numai „săgeți” care fac referire la ce facem în prezent sau de când suntem creștini. „Săgețile” lui preferate sunt păcatele pe care le-am comis înainte să ne întoarcem la Isus, pentru care ne condamnă cu cruzime. Scutul credinței este menit să stingă toate săgețile, indiferent de ce fel sunt și ne asigură protecția împreună cu celelalte piese ale armurii. Credința care nu este bazată pe cunoașterea adevărului și care nu este mărturisită, nu poate fi una fermă, eficientă. Dacă relația noastră cu Isus are la bază emoțiile noastre, dacă credem în Isus în funcție de cât de mult „simțim” prezența Duhului Sfânt, nu putem rămâne fermi pe calea Domnului. Iacov spune că „cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo” (Iacov 1:6). Biblia este singurul adevăr care nu se schimbă și Dumnezeu nu poate să mintă. Promisiunile Domnului sunt adevărate și ne putem încrede în ele, indiferent ce simțim sau cât de gravă pare situația noastră.
COIFUL MÂNTUIRII ȘI SABIA DUHULUI
Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul Lui Dumnezeu. - Efeseni 6:17
Mai avem nevoie și de protecția minții, a gândurilor, pe care ne-o asigură coiful mântuirii, adică siguranța că atâta timp cât suntem cu totul predați Domnului și vrem să trăim pentru El, nu ne putem pierde mântuirea. De aceea să nu ezităm să ne opunem oricăror minciuni ale dușmanului prin care vrea să ne facă să ne îndoim de dragostea și mântuirea pe care le avem în Isus. Unele dintre cele mai puternice versete prin care putem folosi „coiful mântuirii” în lupta spirituală sunt: „Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc şi ele vin după Mine. Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decât toţi şi nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu” (Ioan 10:27-29).
Cuvântul Lui Dumnezeu devine o sabie eficientă în mâinile celui care îl cunoaște și îl aplică. Scriptura este adevărul. Când proclamăm și aplicăm Cuvântul, sub conducerea Duhului Sfânt, ne apărăm și putem învinge atacurile mincinoase și înșelătoare ale dușmanului și dorințele păcătoase ale propriei noastre naturi firești. Proclamarea Cuvântului Lui Dumnezeu are putere și ne întărește credința.