Care este sursa tăriei creștinului? Majoritatea creștinilor ar răspunde simplu: Domnul. Și acesta este adevărul. Dar cum ne luăm noi tăria din Dumnezeu? Oare realizăm noi ce multă tărie are Dumnezeu pentru noi și câte căi ne-a pus la dispoziție ca să ne întărească?
Dumnezeu ne-a pus la dispoziție puterea Lui, „dunamis”.
Aceasta este puterea care L-a înviat pe Isus Cristos din morți. Aceeași putere, dunamis este în noi, prin Duhul Sfânt. Aceasta este puterea Lui Dumnezeu care face minuni! Și este în noi! Este tăria și puterea dată nouă și tuturor celor născuți din nou. Odată cu creșterea împărăției Lui Dumnezeu, crește și puterea manifestată a Lui Dumnezeu!
Apa vie, hidratează duhul, așa cum apa fizică hidratează trupul omenesc.
Primim tărie prin apa vie pe care ne-o dă Domnul, care ne hrănește și ne hidratează duhul ca să putem crește făcând față căldurii și presiunilor acestei lumi.
Isaia 58:11Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.
Avem tărie în Numele Domnului; avem tărie în sângele Mielului și avem tărie în trupul Lui Cristos. El a spus că este pâinea vieții. A luat bolile noastre, păcatele, suferințele și durerile noastre în trupul Său, ca să putem fi vindecați, iertați și mângâiați. Este putere și înCina Domnuluicând ne împărtășim cu trupul și sângele Lui Isus. Toate acestea sunt tăria noastră! Este tărie și putere în laudă și închinare!
Când venim să ne închinăm Domnului și reușim să lăsăm deoparte lucrurile acestei lumi, concentrându-ne pe Domnul, suntem umpluți de o putere pe care n-o putem compara cu nimic altceva! Închinarea sinceră și curată produce ungerea care va sfărâma orice jug cauzat de stres și orice presiune din partea dușmanului și ne ajută să intrăm în prezența Domnului. De aceea este foarte important să Îl lăudăm pe Dumnezeu cât de des și din toată inima, atât împreună cu biserica sau cei apropiați cât și singuri în părtășia pe care o avem cu Domnul.
Este putere în a fi echilibrat, chibzuit.
Atitudinea este esențială și determină mai mult de jumătate din rezultatul oricărei bătălii, indiferent pe ce tărâm. Cu cât mai mult vom avea de câștigat, dacă vom avea o atitudine pe placul Lui Dumnezeu. Dacă mintea unei persoane gândește conform Scripturii și a conducerii Duhului Sfânt, când vor apărea probleme în calea sa, aceasta le va primi fără panică și va acționa cum o va conduce Domnul. Și aceasta este putere!
Este tărie în încrederea că Dumnezeu este putere.
Sunt mulți cei care se încred în averile lor, în propria lor forță sau în puterea unei armate. Dar creștinii care sunt adevărații ucenici ai Lui Isus, își pun încrederea în Dumnezeu, nu în circumstanțe, nici în abilități care își au sursa în afara Lui Dumnezeu. Este putere și tărie în încrederea în Dumnezeu!
Este putere în rugăciune.
Ce minunat! Urechea Domnului este deschisă pentru cei care trăiesc curat și au renunțat la păcat. Și dacă ar fi doar atât și deja este un avantaj enorm! Noi suntem copiii Lui Dumnezeu. Nu suntem orfani. Atunci când Tatăl nostru este Dumnezeu, Isus este Domnul nostru și Duhul Sfânt locuiește în noi, știm că dacă ne rugăm, Dumnezeu ne ascultă. Și ce multă putere are rugăciunea ascultată!
Este putere în iertare.
„Neiertarea” celor care ne-au greșit sau credem că ne-au greșit, ne anulează iertarea pe care am primit-o de la Dumnezeu. Fără iertare, suntem pierduți. Propriile noastre păcate ne vor renega și condamna. Prin primirea iertării de la Dumnezeu pentru păcatele noastre, prin iertarea celorlalți și chiar prin iertarea pe care ne-o acordăm nouă înșine, primim o putere incredibilă!
Este putere în luarea deciziilor corecte.
Caracterul nostru și deciziile pe care le luăm trebuie să fie rezultatul direct al legăturii noastre cu Dumnezeu. Dacă El este vița și noi suntem mlădițe în vița Isus, atunci vom aduce roada Lui. Caracterul și alegerile noastre, trebuie să-L reflecte pe Cristos.
Zi de zi, noi împuternicim binele sau răul, prin acțiunile noastre.
Deciziile corecte împuternicesc Cerul să intervină. Alegerile greșite vor autoriza răul și distrugerea pe care acesta o aduce. Din păcate, sunt mulți care nu înțeleg efectele acțiunilor noastre. Minciunile diavolului, de genul: „dar nu fac rău nimănui” sau„ nu-mi fac rău decât mie”, sunt exact opusul adevărului. De exemplu: Să presupunem că șeful face presiuni asupra mea să spun o minciună, ca să salvez compania. Acesta se minte singur, pentru că nu realizează că minciuna va face mai mult rău decât adevărul. Dacă accept să fac ce-mi cere, pentru un câștig imediat, eu nu-i voi da putere Lui Dumnezeu să intervină și să ajute compania să iasă din situația critică în care se află. Dimpotrivă, deschid ușa păcatului și consecințelor lui. Aș putea dezvolta mai mult subiectul, dar mai bine vă las libertatea să vă imaginați dumneavoastră care ar fi scenariile în ambele direcții - adică, dacă spun adevărul sau minciuna.
Un lucru este cert, nu putem să-L împuternicim pe Dumnezeu și pe diavol, în același timp.
Alt exemplu: Văd că Andrei are o zi proastă. Vine la mine răcnind. Biblia spune că „un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră o ațâță” (Proverbe 15:1). În loc să mă las antrenată de mânia și frustrarea lui Andrei, îmi păstrez calmul și doar îl ascult până termină. Apoi răspund cu o voce calmă. Făcând astfel, deschid ușa rezolvării conflictului. Dacă i-aș răspunde cu același ton, agitat, iritat, nervos, ce ar putea ieși bun din dispută? Dar dacă pacea mea este mai puternică decât lipsa lui de pace și dacă reușesc să-mi păstrez calmul, există șansa ca și Andrei să se calmeze.
Comportamentul nostru generează un răspuns similar, iar acțiunile dau naștere la reacții din partea celor cu care interacționăm.
Ne face plăcere să fim acolo unde domnesc pacea, dragostea, stăpânirea de sine, umilința, smerenia, neprihănirea, credința și moderația, mai ales când trecem prin greutăți. În schimb, preferăm să ocolim, chiar de departe, frustrarea, ura, mânia necontrolată, lipsa de stăpânire, mândria, aroganța, egoismul, îndoiala, lipsa de responsabilitate și statornicie. Avem tendința de a ne lăsa pătrunși de ceea ce este în jur.Dar trebuie să alegem să luptăm la propriu, împotriva la tot ce e negativ. Avem nevoie să întărim ce este bun în noi ca să putem lupta contra răului. Cu cât tot ce e bun, e mai puternic în noi, vom fi binecuvântați și îi vom putea binecuvânta și pe cei din jur, ceea ce va autoriza Raiul să intervină în detrimentul întunericului.
Găsim putere în a avea caracterul lui Dumnezeu, dacă El ne conduce și trăiește în noi.
Isaiaa scris câteva dintre caracteristicile Domnului nostru.
Isaia 11:1-5 Apoi, o Odraslă va ieşi din tulpina lui Isai şi un Vlăstar va da din rădăcinile lui. Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul. Plăcerea Lui va fi frica de Domnul; nu va judeca după înfăţişare, nici nu va hotărî după cele auzite, ci va judeca pe cei săraci cu dreptate şi va hotărî cu nepărtinire asupra nenorociţilor ţării; va lovi pământul cu toiagul cuvântului Lui şi cu suflarea buzelor Lui va omorî pe cel rău. Neprihănirea va fi brâul coapselor Sale şi credincioşia, brâul mijlocului Său.
Când Domnul locuiește în noi și i-am predat controlul, atunci vom avea înțelepciune, pricepere, cunoștință, sfătuire, tărie, frică de Domnul, ascultare de Dumnezeu și inimi care vor dori binele și vor lua decizii corecte, cinstite. Neprihănirea și adevărul Lui Isus ne acopere și ne asigură protecția.
Bucuria în Domnul este putere.
Neemia 8:10b„Nu vă mâhniţi, căci bucuria Domnului va fi tăria voastră.”
Când alegem să ne bucurăm în Domnul, mai ales dacă lucrurile nu merg bine, ne vom întări. Ca să putem avea bucurie în locul supărării, depresiei și tristeții, trebuie să alegem să fim veseli în ciuda a ceea ce simțim. Pe măsură ce ne concentrăm pe tot ce avem în Isus și ne reamintim că ne putem încrede total în El, ne vom recâștiga tăria de a merge mai departe și vom putea trece cu bine peste toate. Adevărata „pace în Domnul” este tărie.
Isaia 26:3Celui cu inima tare, Tu-i chezăşuieşti pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine.
Când suntem atenți la ce simțim și gândim și ne punem emoțiile și gândurile în acord cu adevărul scripturii, vom avea pace și ne vom întări. Termenul folosit în limba ebraică originală pentru pace este „shalom” și înseamnă „pace deplină, completă, perfectă”. Opusul ar fi să ne concentrăm pe problema pe care o avem și să-L excludem pe Dumnezeu din situația prin care trecem. Dar de ce am face așa, când putem să Îi dăm Domnului problemele noastre și să ne încredem în El că ne va ajuta să trecem cu bine prin ele? Domnul nu eșuează niciodată. Totul este posibil cu El. Împăratul David a scris în psalmi că unii se încred în carele lor de luptă, altii în caii lor, dar este mult mai bine să ne încredem în Domnul. Tot David ne îndemna să nu ne punem încrederea în arme, bogății și nici în alți oameni, nici chiar în cei care cred că au puterea (Psalmii/Ps. 20:6-8,44:5-8,49:6-7,146:3-4). Psalmistul a spus în repetate rânduri, să ne încredem în Domnul. El a învins leul, ursul și pe uriașul Goliat cu o simplă praștie și nu a putut fi ucis de împăratul Saul care l-a dorit mort ani la rând. David a înțeles că dacă Dumnezeu este pentru noi, putem învinge și depăși orice probleme și obstacole care altfel ne-ar copleși.
Mulțumirea este putere.
Oamenii nemulțumitori, sunt din păcate, nerecunoscători. Lui Dumnezeu nu-i place lipsa de recunoștință. Oamenii puternici știu cum să fie mulțumitori pentru tot ce este bun și chiar găsesc pentru ce să mulțumească și când nu le merge totul bine. Și aceasta este tărie!
Smerenia este tărie.
Smerenia este foarte importantă pentru fiecare creștin, pentru că mândria merge înaintea căderii. A fi smerit , „cu picioarele pe pământ”, nu ne este de folos doar nouă ci și celor din jur. „A ști în permanență că Dumnezeu ne acordă har”, ne conferă una dintre cele mai mari puteri.
Dacă uităm cine și cum am fost înainte de a fi mântuiți, vom avea tendința să devenim duri, critici și să ne împăunăm cu neprihănirea de sine. Tot ce este bun în noi, vine de sus! Dacă Domnul ar vrea, ne-ar putea lua tot ce a pus bun în noi și în viețile noastre: aspectul nostru, creierul, sănătatea, bogățiile, totul. Dacă nu vom uita niciodată, că suntem păcătoși mântuiți prin har, vom avea puterea de a rămâne în ascultare și în smerenie. Această atitudine ne va face nouă bine, dar și celor din jur, pentru că împuternicește dragostea lui Dumnezeu, ca să se poată manifesta, chiar și atunci când e nevoie de condamnare sau corectare. Noi suntem uneltele Domnului, iar El este sursa schimbării, pentru cei care vor să fie schimbați.
În armura Lui Dumnezeu, este putere.
Nu ne putem lupta cu demonii prin nici o altă putere, decât cea primită de la Dumnezeu. Dumnezeu vrea să purtăm armura Lui. Armura Domnului cuprinde și roada Duhului Sfânt, care de fapt este totalitatea atributelor și a naturii Lui Dumnezeu.
Efeseni 6:10Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui.
Nu putem lupta contra puterii diavolului, cu bețe și pietre, sau cu puterea omenească. Toate acestea îl fac să râdă. Dar nu mai poate râde în fața sângelui sau a Numelui Lui Isus Cristos și nici a Cuvântului Lui Dumnezeu, care este citat corect înaintea lui. Avem nevoie ca puterea Lui Dumnezeu, a Duhului Său Sfânt să fie puterea cu care luptăm.
Efeseni 6:11Îmbrăcaţi-vă cu toată armura Lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.
Verbul „a unelti”, este definit de DEX, a pregăti în ascuns, a pune la cale, a urzi o acțiune reprobabilă împotriva cuiva sau pentru a obține ceva; a complota; a plănui; a scorni. În Biblia în versiunea actualizată (BVA), în loc de „uneltiri” este folosit termenul „stratageme”, pe care DEX îl definește ca: „1) Manevră întreprinsă în vremea luptelor cu scopul de a dezorienta și a surprinde pe inamic. 2) Mijloc iscusit prin care se maschează realitatea; șiretlic; truc; tertip; șotie.”
Toate acestea ne arată cât de perfide sunt de fapt acțiunile diavolului, contra omenirii.
Efeseni 6:12-13Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.
Dumnezeu vrea ca noi să învingem! Trebuie să fim echipați pentru luptă.Regele Saul i-a oferit armura sa lui David. Dar David a știut că nu i se potrivește. Dumnezeu ne-a pregătit fiecăruia dintre noi, armura perfectă, ca mărime, greutate și funcționalitate. El vrea să rămânem în picioare când va veni ziua cea rea, adică când suntem atacați.
Efeseni6:14Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii.
Puterea și tăria Lui Dumnezeu fac parte din cine este El, la fel și adevărul. Dumnezeu vrea ca noi să folosim „...adevărul ca pe o centură” (Efeseni 6:14, BVA). Ce poate face adevărul? Am putea spune că adevărul „leagă totul la un loc”. Soldatul nu poate avea libertate de mișcare, dacă armura nu e pusă corect și nu stă unde îi este locul. Atât Dumnezeu, cât și diavolul cunosc adevărul. Și cei care proclamă adevărul, ar trebui să-L cunoască. Poate că unii semeni pot fi păcăliți, dar nu putem minți lumea spirituală. Adevărul este putere! Fără adevăr, suntem la fel de pierduți cum sunt cei care trăiesc în întuneric. Isus spune că El este Adevărul. Ce minunat este să avem Adevărul ca Domn pe tronul vieții noastre, ghidându-ne și făcând ca totul să fie la locul potrivit, pentru a acționa eficient!
Efeseni6:15având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.
Trebuie să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii; să dorim cu pasiune salvarea celor pierduți din jurul nostru. Avem picioarele pe Stâncă și Evanghelia este în noi. Suntem înconjurați de oameni pierduți care trăiesc pe „nisipuri mișcătoare”. În orice clipă dacă ar înceta să respire, ar ajunge în iad, pentru eternitate. Dacă ne-am pierdut pasiunea de a duce vestea bună celor pierduți, e timpul să-L căutăm pe Domnul, până când ne va înmuia din nou inimile. Tatăl ceresc își găsește plăcerea în a-i vedea pe cei pierduți mântuiți. El este Tatăl fiului risipitor, iar noi suntem fiul rămas în siguranța casei părintești, în timp ce frații și surorile noastre sunt pierduți, trăind în mizerie și sărăcie spirituală. Suntem chemați să prezentăm Evanghelia păcii și a dragostei celor pierduți, ca să-i conducă la pocăință sinceră și să-i facă să se simtă iubiți și acceptați.
Efeseni6:16 Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.
Credința este un fruct al Duhului Sfânt!În credință este putere! Credința este încredere. După ce am început să-L cunoaștem pe Domnul și modul Lui de operare, am înțeles că ne putem încrede în El. Dumnezeu este credincios. Iar noi trebuie să fim cum este El. Când credința noastră funcționează pe verticală, între noi și Dumnezeu, acest scut vertical din jurul nostru va stinge săgețile aprinse pe care le trimite dușmanul împotriva noastră și nu ne vor putea face nici un rău. Slavă Domnului, credința în El va stinge orice foc aruncat de diavol în direcția noastră!
Efeseni6:17 Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
Ce poate fi mai puternic sau mai asemeni Lui Cristos, decât gândirea Lui Isus Cristos? Avem Cuvântul Lui care ne învață căile Lui, avem Duhul Lui Sfânt care ne învață, ne conduce în tot Adevărul și ne ghidează în umblarea noastră zilnică, clipă de clipă. Având gândirea Lui (1 Corinteni 2:16 „Totuşi, noi avem gândirea lui Cristos!” BVA) și folosind Cuvântul Lui ca pe o sabie, nu mai avem doar arme de apărare defensive, ci și ofensive. În povestea „Vrăjitorul din Oz”, Doroti toarnă apă pe vrăjitoarea cea rea, și aceasta se topește, învingând-o cu unica armă care o putea distruge. În viața reală, folosim Cuvântul Lui Dumnezeu, sub conducerea Duhului Sfânt, iar diavolul și demonii lui, nu pot să-l suporte, și pleacă. Din Iacov 4:7, „Supuneţi-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, şi el va fugi de la voi.”, învățăm că ascultarea de Dumnezeu ne dă autoritatea să ne opunem atacurilor diavolului, și acesta va trebui să plece de la noi! El este un trișor și un oportunist, iar atunci când vede că nu poate câștiga, va pleca, căutând o altă cale de atac. Asta face dintotdeauna. Dragostea învinge ura. Cuvântul Lui Dumnezeu învinge minciunile și pe tatăl minciunii, de fiecare dată!
Efeseni6:18Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii.
Ce putere uriașă găsim în rugăciune! Domnul ne spune să ne rugăm pentru toate lucrurile, și s-o facem fără oprire. Ne spune să aducem la El cererile noastre cu mulțumiri. Ne spune că dacă rămânem în El și El rămâne în noi, putem cere orice vrem și vom primi (Ioan 15:7). Aceasta este putere! Isus s-a rugat Tatălui Ceresc, tot timpul cât a trăit în trup, pe Pământ și ne-a arătat ce trebuie să facem, prin exemplul personal. El a petrecut timp deoparte de ceilalți ca să poată primi conducerea Tatălui. Avem Duhul Sfânt care să ne ajute să ne rugăm și să auzim vocea Tatălui, ca să putem trece prin fiecare încercare făcând voia Lui Dumnezeu.
Isus a înălțat rugăciuni către Tatăl. El ne-a arătat calea și asculta ce îi vorbea Tatăl. Noi avem Duhul Sfânt care ne ajută să ne rugăm, să auzim ce ne spune Tatăl Ceresc și care ne ghidează pas cu pas, ca să trecem cu bine prin orice încercare. Nu ni se cere decât să-L primim și să ascultăm ce ne spune!
Dacă am înțelege cât de important este să trăim în ascultare de Dumnezeu, dacă am realiza cât de multă putere primim prin ascultare, prin a deveni tot mai mult asemeni Lui Cristos și cât de periculoasă este o cât de mică neascultare care îi va da dreptul diavolului să ne facă rău, am fi mult mai puternici și fericiți!
Când ne-am întors la Dumnezeu, duhurile noastre s-au născut din nou.
Am trecut din întuneric la lumină, la propriu. În timp ce în duhul nostru totul devine nou, trupul nostru fizic, este în continuare același. Dacă am avut 1,60 m înainte de convertire, vom avea aceeași înălțime după. Dacă în copilărie am avut experiențe traumatizante, vom deveni „o persoană mântuită” care a fost abuzată în copilărie. Aceste analogii sunt aplicabile la orice alt aspect al vieții dinainte de domnia Lui Cristos. A deveni născut din nou, înseamnă de fapt că vom avea cu totul altă percepție a traumelor trecutului și alte metode de a ne vindeca. Pe măsură ce citim Biblia și Îi dăm Duhului Sfânt problemele noastre, El ne va învăța să reacționăm corect ca să ne vindecăm trecutul. Învățăm cum să trăim pe placul Lui Dumnezeu și prin tăria Lui. Pe de altă parte, când ascultăm de natura noastră carnală, firească, stingem Duhul Sfânt și suntem neascultători de Dumnezeu - Duhul Sfânt este Dumnezeu.
Mintea ține de trupul fizic și trebuie să ne-o reînnoim și s-o ținem sub controlul duhului născut din nou, care este condus de Duhul Sfânt. Mintea este sursa naturii noastre firești și trebuie crucificată zilnic. Vestea bună, este că în timp ajunge să învețe cine este șeful! Duhul nostru care s-a unit cu Duhul Sfânt, este acum șeful care preia conducerea naturii noastre firești, ținând-o sub stăpânire; „omul nostru interior”, născut din nou, adică duhul nostru, învață tot mai mult cum să asculte de conducerea Lui Dumnezeu și cum să-L urmeze. Ispitele vor ataca în continuare, dar creștinul care continuă să-L aibă pe Dumnezeu pe primul loc al vieții lui și să crească în cunoașterea Lui, va deveni tot mai statornic și va trece mai tot ușor peste ele, păcătuind tot mai puțin. Este o mare putere în a continua să ne crucificăm firea zilnic!
Galateni 5:22-25 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. Cei ce sunt ai lui Cristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei. Dacă trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul.
Roada Duhului Sfânt cuprinde de fapt atributele și caracteristicile Lui Dumnezeu. Dacă le lăsăm să lucreze și să locuiască în noi, vom avea o putere mult mai mare decât ne putem imagina! Este atât de multă putere în ascultarea de Dumnezeu și în a fi asemenea Lui Isus. Noi creștinii, nu ducem lipsă de arme puternice puse la dispoziție de Dumnezeu, pentru a fi biruitori. Este putere în dragoste, pace, bucurie, bunătate, ascultare, autocontrol, mulțumire, credincioșie și credință, smerenie și blândețe, în credința și încrederea în Dumnezeu, în bunătate și dărnicie. Este putere în tăria și înțelepciunea Lui Dumnezeu. Este putere în rugăciunea prin Duhul Sfânt și este putere nelimitată în Duhul Sfânt care este în noi, pentru tot ce avem nevoie, inclusiv pentru sfătuire când trecem prin problemele zilnice. Cu adevărat ne luăm puterea din Domnul nostru, în multe, multe moduri!
Versete pentru studiu și meditație
Evrei 4:12-13 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face.
Ieremia 2:13 Căci poporul Meu a săvârşit un îndoit păcat: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate care nu ţin apă.
Ioan 7:37-39 În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare şi a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit.
Psalmii 1:1-3 Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori! Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui! El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit.
Ieremia 17:7-8 Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape care-şi întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură când vine, şi frunzişul lui rămâne verde; în anul secetei nu se teme şi nu încetează să aducă rod.
Isaia 58:11 Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.
Ioan 6:32-35 Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că Moise nu v-a dat pâinea din cer, ci Tatăl Meu vă dă adevărata pâine din cer; căci Pâinea lui Dumnezeu este aceea care Se coboară din cer şi dă lumii viaţa.” „Doamne”, I-au zis ei, „dă-ne totdeauna această pâine.” Isus le-a zis: „Eu sunt Pâinea vieţii. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată; şi cine crede în Mine nu va înseta niciodată.”
Ioan 6:47-51 „Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine are viaţa veşnică. Eu sunt Pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustiu, şi au murit. Pâinea care Se coboară din cer este de aşa fel, ca cineva să mănânce din ea şi să nu moară. Eu sunt Pâinea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din pâinea aceasta, va trăi în veac; şi pâinea pe care o voi da Eu este trupul Meu pe care Îl voi da pentru viaţa lumii.”
Ioan 6:53-58 Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că, dacă nu mâncaţi trupul Fiului omului şi dacă nu beţi sângele Lui, n-aveţi viaţa în voi înşivă. Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţa veşnică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană, şi sângele Meu este cu adevărat o băutură. Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne în Mine, şi Eu rămân în el. După cum Tatăl, care este viu, M-a trimis pe Mine, şi Eu trăiesc prin Tatăl, tot aşa, cine Mă mănâncă pe Mine va trăi şi el prin Mine. Astfel este Pâinea care S-a coborât din cer, nu ca mana pe care au mâncat-o părinţii voştri, şi totuşi au murit: cine mănâncă Pâinea aceasta va trăi în veac.”
Luca 22:19-20 Apoi a luat pâine; şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o, zicând: „Acesta este trupul Meu care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.” Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu care se varsă pentru voi.”
Matei 26:26-28 Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine; şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: „Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu.” Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: „Beţi toţi din el; căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulţi, spre iertarea păcatelor.”
Coloseni 1:13-14 El ne-a izbăvit de sub puterea întunericului şi ne-a strămutat în Împărăţia Fiului dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor.
Evrei 10:19-21 Astfel, dar, fraţilor, fiindcă prin sângele lui Isus avem o intrare slobodă în Locul Preasfânt, pe calea cea nouă şi vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său, şi, fiindcă avem un Mare Preot pus peste casa lui Dumnezeu.
Efeseni 6:10-18 Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii.
Isaia 58:10-11 Dacă vei da mâncarea ta celui flămând, dacă vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime, şi întunericul tău va fi ca ziua în amiaza mare! Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.
Marcu 16:14-20 În sfârşit, S-a arătat celor unsprezece, când şedeau la masă; şi i-a mustrat pentru necredinţa şi împietrirea inimii lor, pentru că nu crezuseră pe cei ce-L văzuseră înviat. Apoi le-a zis: „Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit. Iată semnele care vor însoţi pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi; vor lua în mână şerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; îşi vor pune mâinile peste bolnavi, şi bolnavii se vor însănătoşi.” Domnul Isus, după ce a vorbit cu ei, S-a înălţat la cer şi a şezut la dreapta lui Dumnezeu. Iar ei au plecat şi au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei şi întărea Cuvântul prin semnele care-l însoţeau. Amin.
Luca 10:17-20 Cei şaptezeci s-au întors plini de bucurie şi au zis: „Doamne, chiar şi dracii ne sunt supuşi în Numele Tău.” Isus le-a zis: „Am văzut pe Satana căzând ca un fulger din cer. Iată că v-am dat putere (autoritate - în original) să călcaţi peste şerpi şi peste scorpioni şi peste toată puterea vrăjmaşului: şi nimic nu vă va putea vătăma. Totuşi să nu vă bucuraţi de faptul că duhurile vă sunt supuse; ci bucuraţi-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.”
2 Timotei 2:1-15 Tu, dar, copilul meu, întăreşte-te în harul care este în Hristos Isus. Şi, ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii. Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos. Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste.
Şi cine luptă la jocuri nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli.
Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele.
Înţelege ce-ţi spun; Domnul îţi va da pricepere în toate lucrurile.
Adu-ţi aminte de Domnul Isus Hristos, din sămânţa lui David, înviat din morţi, după Evanghelia mea, pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. De aceea rabd totul pentru cei aleşi, pentru ca şi ei să capete mântuirea care este în Hristos Isus, împreună cu slava veşnică.
Adevărat este cuvântul acesta: dacă am murit împreună cu El, vom şi trăi împreună cu El. Dacă răbdăm, vom şi împărăţi împreună cu El. Dacă ne lepădăm de El, şi El Se va lepăda de noi. Dacă suntem necredincioşi, totuşi El rămâne credincios, căci nu Se poate tăgădui singur.
Adu-le aminte de aceste lucruri şi roagă-i fierbinte, înaintea lui Dumnezeu, să se ferească de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decât la pieirea celor ce le ascultă. Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului.
1 Corinteni 16:13-14 Vegheaţi, fiţi tari în credinţă, fiţi oameni, întăriţi-vă! Tot ce faceţi să fie făcut cu dragoste!
Coloseni 1:9-15 De aceea şi noi, din ziua când am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voii Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească; pentru ca, astfel, să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-I fiţi plăcuţi în orice lucru, aducând roade în tot felul de fapte bune şi crescând în cunoştinţa lui Dumnezeu, întăriţi, cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare, cu bucurie, mulţumind Tatălui, care v-a învrednicit să aveţi parte de moştenirea sfinţilor în lumină. El ne-a izbăvit de sub puterea întunericului şi ne-a strămutat în Împărăţia Fiului dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor. El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea.
Coloseni 2:6-10 Astfel, dar, după cum aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El, fiind înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă, după învăţăturile care v-au fost date, şi sporind în ea cu mulţumiri către Dumnezeu. Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. Căci în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii. Voi aveţi totul deplin în El, care este Capul oricărei domnii şi stăpâniri.“
1 Tesaloniceni 5:16-25 Bucuraţi-vă întotdeauna. Rugaţi-vă neîncetat. Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. Nu stingeţi Duhul. Nu dispreţuiţi prorociile. Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun. Feriţi-vă de orice se pare rău. Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos. Cel ce v-a chemat este credincios şi va face lucrul acesta. Fraţilor, rugaţi-vă pentru noi
Filipeni 4:4-9 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.”
Isaia 40:28-31 Nu ştii? N-ai auzit? Dumnezeul cel Veşnic, Domnul, a făcut marginile pământului. El nu oboseşte, nici nu osteneşte; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin. Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină; dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc; umblă, şi nu ostenesc.