Dumnezeu a creat mintea umană atât de perfect și atât de complex, încât oamenii de știință, n-au reușit să înțeleagă până în zilele noastre, mai mult de 8% din tot ce este și ce poate face creierul uman și mintea, care de fapt este sistemul nostru de gândire. Pentru ca omul căzut în păcat să revină la ceea ce a intenționat Dumnezeu să fie, are nevoie să se întoarcă la Dumnezeu, să dorească ca Isus să fie Domnul vieții sale, să-și ceară iertare pentru păcatele comise și să fie născut din nou prin Duhul Sfânt. (Puteți citi mai multe aici: Mântuirea) Promisiunile Bibliei, sunt valabile și funcționale în viața celor care sunt copiii Lui Dumnezeu, înfiați prin jertfa Lui Isus Cristos și care trăiesc în ascultare de Dumnezeu.
Scopul acestui articol este să arate ce spune Scriptura și ce a descoperit știința în ce privește creierul uman și activitatea cerebrală. Nu este un tratat de știință, dar ascultând prelegerile neurologului creștin Dr. Caroline Leaf, care a studiat creierul, gândirea și implicațiile ei, pe parcursul a trei decenii, am început să cercetez mai mult acest subiect și din alte surse. Cred că este important ca esența acestor informații să ajungă la cât mai mulți creștini, interpretate într-un limbaj mai accesibil și corelate cu ce are Biblia de spus. Este foarte dureros, că sunt atât de mulți creștini care suferă de depresie și de alte afecțiuni catalogate drept „boli mintale” (sunt peste 200 listate în cărțile de specialitate), când Isus prin jertfa și prin Cuvântul Scripturii ne oferă rezolvarea acestor probleme.
Mintea conștientă, adică acea parte a activității cerebrale de care suntem conștienți, reprezintă doar între 5 și 10% din activitatea creierului, restul ține de mintea subconștientă. Asta înseamnă, că în marea Sa înțelepciune, Dumnezeu nu-i permite omului decât în mică măsură să aibă controlul asupra creierului propriu. De ce? Pentru că prin alegerea modului de gândire care este opusul dragostei și a întregii roade a Duhului Sfânt, omul ajunge să-și distrugă creierul și în cele din urmă, să fie catalogat drept bolnav mintal.
Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Lui, (Geneza 1:26) pentru a trăi în dragoste și a gândi frumos, curat, benefic. Toate organele, funcționează perfect , la parametrii optimi, când omul recunoaște dragostea Lui Dumnezeu, o acceptă ca fiind pentru el și la rândul său Îl iubește pe Dumnezeu și pe semeni. Trăind în armonie cu Creatorul nostru, ne raportăm cu sentimente pozitive și la mediul în care trăim. Gândirea pozitivă este de fapt rezultatul manifestării roadei Duhului Sfânt în viața noastră.
Galateni 5:22-23 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.
Toate gândurile pozitive, se materializează prin crearea de proteine sănătoase, viguroase, care stochează gândul care le-a format, formând memoria temporară. Aceasta va deveni memorie permanentă, dacă continuăm să regândim același gând. Și acest adevăr este valabil și pentru gândurile negative, toxice. Diferența este că memoria creată de aceste gânduri face rău creierului și mai apoi întregului organism. Gândim cu o viteză extraordinară, atât conștient cât și subconștient, în creier au loc peste 400 de miliarde de acțiuni/ secundă.
Când alegem gândirea negativă, toxică, monopolizată de frică, anxietate, frustrare, supărare, tristețe, răutate, violență și tot ce reprezintă opusul roadei Duhului Sfânt, creierul nostru va produce proteine deformate, disfuncționale, care conduc la degradarea întregului organism. Știința a demonstrat că nu există în creierul uman nici un circuit pentru frică și nici pentru ceea ce rezultă din frică. Suntem creați pentru dragoste și ne naștem curajoși, fără frică și învățăm să ne temem. De exemplu, copilul mic nu se teme că se arde dacă atinge ceva fierbinte, decât după ce s-a ars prima dată. În capitolul 5 din Epistola către Galateni sunt enumerate faptele firii umane decăzute, care sunt contrare roadei Duhului Sfânt și contra cărora trebuie să luptăm ca să nu le practicăm. Toate acestea încep la nivelul gândurilor care, dacă nu le oprim, alegând să ne gândim la ceea ce spune Biblia să facem, ne vor face să păcătuim și ne vor afecta și sănătatea.
Galateni 5:19-21 Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.
O minte nedisciplinată, care continuă să gândească după vechile standarde, lumești, umane, contrare scripturii, nu poate auzi vocea Lui Dumnezeu. Mintea educată după principiile lumii, nu poate înțelege și nici accepta ce spune Biblia și cu atât mai puțin va dori să renunțe la vechile plăceri, pofte, obiceiuri și prietenii distructive. Înnoirea minții este un proces zilnic, dedicat și indispensabil vieții de credință. Schimbarea minții, a modului de gândire, este esențial pentru a putea trăi pe placul Lui Dumnezeu, așa cum scrie Pavel în epistola către romani,
Romani 12:2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită (VDCC)
Sau traducerea în varianta actualizată (BVA) „Să nu vă conformaţi modelului oferit de lumea acestui secol; ci să vă transformaţi prin înnoirea modului vostru de gândire, ca să puteţi avea abilitatea de a înţelege ce doreşte Dumnezeu de la voi. Iar dorinţa Sa este bună, plăcută şi perfectă.”
Este esențial să înțelegem și să acceptăm că Dumnezeu ne-a creat perfecți, dar prin deciziile și alegerile greșite ne-am îndepărtat de ce a intenționat Dumnezeu pentru noi.
Vestea bună, este că suntem neuro-plasticieni, adică, ne putem modifica propriul creier, dacă învățăm să gândim corect, așa cum ne-a creat Dumnezeu s-o facem.
Noi comunicăm cu Dumnezeu prin rugăciune. Suntem chemați și creați ca să ne rugăm neîntrerupt. Prin rugăciune, suntem în legătură cu Duhul Sfânt, îi cerem sfatul și El ni-l oferă. Doar așa putem lua decizii corecte, să gândim biblic, să ne transformăm mintea, să ne vindecăm creierul și să ne sfârșim alergarea în brațele Lui Isus. Lumea științei aprobă tot mai mult adevărul că omul este creat ca să comunice non-stop cu „sursa” (adică Creatorul) lui. Chiar dacă studiile nu admit tot adevărul, noi știm că sursa este Dumnezeu.
Pavel ne îndeamnă să ne rugăm neîncetat, la orice oră, fără deosebire și s-o facem cu toată insistența! Și ne mai îndeamnă ceva foarte important: - să trăim într-o stare de bucurie. Bucuria și rugăciunea sunt prieteni foarte buni. Adevărata bucurie, sinceră, deplină, de durată o experimentăm doar prin Duhul Sfânt, când intrăm în prezența Domnului. Nu putem intra în prezența Domnului decât prin rugăciune și închinare. Rugăciunea sinceră, insistentă, de laudă la adresa Domnului și mulțumire pentru tot ce este și face în viețile noastre, ne aduce în prezența Domnului.
Efeseni 6:18 Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii.
Filipeni 4:4-6 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!... Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.
Putem gândi altfel decât ne-a modelat lumea în care trăim, pentru că:
2 Timotei 1:7 Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.
sau traducerea Biblia versiunea actualizată (BVA): „Dumnezeu nu ne-a dat un spirit de timiditate, ci unul care ne oferă curaj, dragoste şi autodisciplină.”
Termenul în original, în limba greacă:„sóphronismos” înseamnă, autodisciplină, sau mai pe larg, o minte cu gândire sigură, care va conduce la un comportament prudent, potrivit fiecărei situații.
Dumnezeu ne-a creat puternici, iubitori și chibzuiți. Frica nu ne-a dat-o Domnul. Nu ne-a creat pentru a trăi în frică și nici fără să ne auto-disciplinăm. Moderația, cumpătarea, auto-controlul sunt posibile prin puterea Duhului Sfânt pe care Dumnezeu l-a pus în duhul nostru, când L-am invitat pe Isus Cristos să fie Domnul vieții noastre.
Transformarea minții nu este un eveniment unic, este un proces de durată. E nevoie de dorință și determinare ca să ne formăm gândirea sănătoasă, care va începe să refacă creierul, reparându-ne celulele nervoase deteriorate de gândurile toxice. Știința a demonstrat că mintea, adică totalitatea gândurilor noastre, a deciziilor și acțiunilor noastre poate regenera creierul. Dar adevărata restaurare o produce doar Duhul Sfânt. Fără ghidarea Lui, nu putem gândi pe placul Lui Dumnezeu, nici nu ne putem schimba cu adevărat.
Studiile arată că avem nevoie de trei cicluri de câte 21 de zile, 63 de zile în total, pentru a schimba un obicei rău sau fel de gândire toxic, specific pe o anumită problemă, cu unul corect, biblic, care să regenereze neuronii distruși, prin creerea altora noi, sănătoși și prin refacerea ADN-ului. Aceste procese de restaurare vor conduce implicit la refacerea sistemului imunitar și îmbunătățirea stării generale de sănătate a persoanei care s-a schimbat.
S-a demonstrat clinic, că sunt suficiente 7 minute pe zi, în care să ne concentrăm pe ceva anume, pentru a ne schimba.Dacă vrem să ne înnoim mintea, Domnul ne va arăta ce trebuie schimbat în modul nostru de gândire precum și în obiceiurile și tabieturile noastre. Apoi, ne rugăm să ne descopere prin Duhul Sfânt care sunt versetele care ne arată adevărul și voia Lui Dumnezeu referitoare la problema noastră. Proclamând zilnic adevărul biblic și mulțumindu-i Domnului că ne ajută să ne schimbăm, vom reuși să ne restaurăm creierul, înnoindu-ne mintea și astfel caracterul nostru va deveni tot mai asemănător cu caracterul Lui Isus. După ce ne însușim noul obicei, mod de gândire pe un anumit subiect, sau trăsătură de caracter, putem să ne concentrăm pe altceva ce trebuie să schimbăm.
În copilărie, prin repetiție și îndrumați de părinți sau alte persoane, fiecare am memorat anumite acțiuni, care acum au etapele clar stocate în subconștient și le facem automat, pentru că subconștientul preia controlul conducându-ne acțiunile, fără să fie nevoie să ne concentrăm asupra lor. Nu vi s-a întâmplat să doriți să vă spălați din nou pe dinți, pentru că prima dată ați executat totul atât de automat, , încât nu sunteți siguri că v-ați spălat deja?
Când organele noastre senzoriale, prin receptorii lor, inclusiv organele de simț (ochiul, nasul, urechea, gura și pielea) percep diferiți excitanți din mediul înconjurător, îi transformă în impulsuri nervoase, care se propagă prin nervi, la sistemul nervos central reprezentat de creier și măduva spinării. Aceste informații ajung stocate în subconștientul nostru, prin proteinele care cresc pe celulele nervoase (neuroni).
În timpul nopții, creierul procesează informațiile externe primite peste zi, precum și toate gândurile care ne-au trecut prin cap. De aceea este atât de important în ce mediu trăim, ce vedem, ce auzim, ce discuții purtăm, cum ne comportăm, cu cine alegem să petrecem timp. Nimic nu trece pe lângă noi, fără să lase urme, bune sau rele.
Informațiile bune, pozitive, produc proteine care vor continua să crească și să se dezvolte. Iar dacă informația respectivă este repetată suficient de mult, va deveni parte din sistemul de gândire al persoanei în cauză, și va contribui la reînnoirea minții acesteia.
Pe de altă parte, gândurile toxice vor produce anumite proteine în exces, care vor conduce la distrugerea neuronilor implicați în acele gânduri și la creșterea nivelului de toxine din întregul organism. Efectele gândurilor negative pe termen lung pot fi chiar mai grave, pentru că vor putea provoca și boli fizice. Gândirea toxică este cauza comună a tuturor bolilor mintale, dar și cauza principală a oricărei boli.
Din păcate nu stocăm în subconștient doar lucrurile bune, benefice pentru noi. Lucruri care ne-au rănit, care ne-au speriat sau ne-au ofensat, mintea noastră le-a repetat transformându-le din gând toxic în traumă.
Păcatul, este comis voluntar, pe când traumele sunt involuntare. Ne pocăim de păcate, regretăm ce am făcut și ne rugăm Domnului să ne ierte și să ne ajute să nu le mai repetăm. Cu traumele este mai complicat. Biblia le numește „întărituri” sau „fortărețe” pe care noi trebuie să le dărâmăm. Pentru fiecare dintre noi, adevărul despre o anumită problemă este relativ și este ceea ce am interpretat la un moment dat ca adevăr. De aceea studierea Scripturii este esențială, pentru că doar acolo găsim adevărul absolut! Isus Cristos este „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14:6); El este singura cale către Tatăl; El este Cuvântul; doar prin El avem viață. Dumnezeu a pus în noi duhul de viață, iar viața veșnică o putem avea tot numai prin El. Despărțiți de Isus, putem avea parte doar de condamnarea și chinul veșnic. Fiecare alegem unde vrem să ne petrecem veșnicia și este o alegere continuă, până vom părăsi acest trup de carne.
Nu este suficient să aflăm care este Adevărul Biblic despre ceea ce ne chinuie, ca să devenim liberi. Isus ne-a spus:„Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacărămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:31,32)
Primul pas, este rămânerea în Cuvânt, adică studierea zilnică, serioasă a ceea ce spune Scriptura, descoperind ce spune despre problema noastră. Apoi, repetăm în mod constant, zilnic, versetele respective, măcar 7 minute pe zi (conform științei), rugându-L pe Duhul Sfânt să ne reveleze adevărul acelor versete. Cuvântul revelat de Duhul Sfânt devine cuvântul „viu și lucrător, mai tăietor decât o sabie cu două tăișuri” (Evrei 4:12). Acesta este Cuvântul care taie și îndepărtează trauma, prejudecata, convingerea falsă, adică orice fortăreață a dușmanului din mintea noastră și care va regenera celulele nervoase, dându-ne eliberarea reală și de durată.
2 Corinteni 10:4-5 Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământeşti, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Cristos.
Deci, care sunt armele noastre? Pavel arată clar că nu sunt ceea ce considerăm noi că ar fi arme, dimpotrivă, avem la dispoziție arme puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile”. Continuarea arată că întăriturile sunt de fapt concepute în minte și tot acolo apar gândurile care ne îndepărtează de Dumnezeu.
Armele sunt rugăciunea, lauda și închinarea, proclamarea Scripturii,și auto-disciplinarea gândirii. Noi trebuie să vrem să recunoaștem ce fel de gânduri ne trec prin creier și să le supunem ascultării de Cristos. Cum facem asta? Refuzăm să gândim orice gând care aduce îndoială sau ne induce teamă, teroare, răutate, ură și tot ce vine din această zonă și le înlocuim cu ce spune Biblia și cu laudă la adresa Lui Dumnezeu. Îmi amintesc cum la începutul vieții mele de credință, repetam aceste versete ale lui Pavel de multe ori, până când gândul rău, sau duhul de îndoială pleca. Fiecare victorie mă umplea de fericire și-mi întărea credința și dragostea pentru Isus. Cred că nu mai e nevoie să spun că victoriile veneau tot mai repede și bucuria era tot mai mare, pe măsură ce mintea mea se reînnoia și Cuvântul Lui Dumnezeu devenea tot mai mult parte integrantă din mine.
Libertatea care vine din cunoașterea Scripturii și din umplerea cu Duhul Sfânt, merită orice efort. Domnul Isus a venit să ne facă liberi. Singura dependență care conduce la libertate este dependența totală de Dumnezeu. Cu cât depindem mai mult de El, recunoaștem că nu putem realiza nimic prin noi înșine și tot ce avem este de la El. Este un sentiment de infinită pace, să știi că poți lăsa totul în mâna Domnului și El se îngrijește de toate, în cel mai bun mod cu putință.
Să nu uităm încă ceva foarte important. Moștenirea spirituală, primită prin părinții care ne-au conceput.Nu suntem legați de greșeli și nici de păcatele generaționale. În sfârșit știința a ajuns Biblia din urmă și admite că gândurile toxice modifică ADN-ul celui care le gândește. Aceste modificări se transmit copilului, până la a patra generație. În Vechiul Testament citim de mai multe ori că Dumnezeu pedepsește nelegiuirea până la al patrulea neam... Dar, în dragostea Sa, Dumnezeu face ca aceste păcate generaționale (dependențe, patimi) să fie transmise în stare adormită. Omul alege dacă le aduce la viața sau le anihilează, prin modul său de gândire și prin stilul de viață. Cu ajutorul Duhului Sfânt și strângând Cuvântul în inimă ca să nu păcătuim împotriva Domnului (Cum spune psalmistul în Psalmii 119:11), putem distruge aceste întărituri din ADN-ul nostru, regenerându-l.
Exodul 20:5 „Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc”
Chiar Pavel scria despre știința pe nedrept numită astfel. Lucrurile stau la fel și azi. Adevărata știință vine să confirme și să explice minunile creației Lui Dumnezeu. Știința manipulată, distorsionează adevărul, ca să fie pe placul majorității și anume a celor care Îl neagă pe Dumnezeul cel viu și adevărat, Creatorul întregului univers.
1 Timotei 6:20-21 Timoteie, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, pe nedrept numite astfel, pe care au mărturisit-o unii, şi au rătăcit cu privire la credinţă.
Toți avem aceeași structură a creierului, aceiași neurotransmițători, aceleași circuite, totuși fiecare om este unic. Dumnezeu a creat miliarde de modele de oameni și modele de gândire, care dictează caracterul fiecărui individ. Acest Dumnezeu magnific și Atotputernic, merită toată închinarea și ascultarea noastră. Legea Bio-diversității n-a inventat-o omul, ci Dumnezeu. De aceea este esențial ca fiecare să fim ce ne-a creat Dumnezeu să fim și să nu mai căutăm să-i schimbăm pe cei de lângă noi ca să devină copii ale noastre, precum nici noi să nu mai căutăm să-i copiem pe cei pe care îi admirăm. Putem excela și fii împliniți doar fiind ceea ce ne-a creat Dumnezeu să fim și împlinind planul Lui pentru viața noastră.
Nu putem controla circumstanțele, nici acțiunile altora și ce fac contra noastră, dar putem controla cum răspundem și cum ne raportăm la ce fac ceilalți.
Când reacționăm greșit, plângându-ne de milă, îngrijorându-ne, vom produce gânduri toxice, care vor influența negativ întregul nostru organism. Când ascultăm minciuna diavolului și ne punem de acord cu el, creăm răul în propria minte. După ce l-a învins pe Satan, înviind din morți, Domnul Isus ne spune că Lui i-a fost dată „toată puterea în cer și pe Pământ” (Matei 28:18). Deci câtă putere mai are diavolul? Doar atâta câtă îi dăm noi, crezând minciunile lui și cedând ce ne aparține.
Dacă reacționăm corect, privind lucrurile din perspectiva Lui Dumnezeu, și încrezându-ne în El, că va schimba tot ce este rău, în ceva bun pentru noi, suntem sub protecția Lui și Îi dăm libertatea să intervină spre binele nostru.
Geneza 50:20 „Voi, negreşit, v-aţi gândit să-mi faceţi rău:dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, şi anume, să scape viaţa unui popor în mare număr.”
Dumnezeu a schimbat tragedia lui Iosif, care a ajuns vândut ca sclav de frații lui, în salvarea poporului Său. Dumnezeu i-a purtat lui Iosif de grijă în toată perioada în care diavolul credea că-l va nimici, și a folosit fiecare circumstanță negativă, pentru a-l apropia și mai mult de cea mai mare înălțare posibilă. Doar Faraon era deasupra lui în ierarhie. Așa de mare este puterea Dumnezeului nostru!
Deci ce ne salvează? Ce ne poate vindeca și restaura creierul? Ce ne poate reseta sistemul de gândire? Ce ne poate face liberi? Unde găsim toate instrucțiunile de care avem nevoie ca să trăim pe placul Lui Dumnezeu? Care este cea mai puternică armă care ne este pusă la dispoziție? DA, este Cuvântul Lui Dumnezeu!
Iacov 1:21-22 De aceea lepădaţi orice necurăţie şi orice revărsare de răutate, şi primiţi cu blândeţe Cuvântul sădit în voi, care vă poate mântui sufletele. Fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înşelându-vă singuri.
Condiția pentru ca Scriptura să funcționeze în viețile noastre este s-o trăim, s-o împlinim. Dacă avem Cuvântul sădit doar în mintea noastră și-l folosim doar ca să părem inteligenți și culți, ne înșelăm singuri. De fapt nu avem nimic. Doar Cuvântul care este viu în noi și ne conduce la ascultarea de Dumnezeu, transformându-ne și reînnoindu-ne mințile ne poate mântui sufletele. Și așa cum ne îndeamnă Pavel în versetele următoare:
Filipeni 4:6-8Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurileîn Cristos Isus. Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.
Trăind așa, suntem cu adevărat liberi, avem inimi pline de pace și credința care mută munții. Căutând dragostea, bunătatea, sfințenia, facerea de bine, vom rămâne în prezența Tatălui Ceresc, care „are puterea să ne păzească de orice cădere și să ne facă să ne înfățișăm fără păcat și plini de bucurie înaintea slavei Sale” (Iuda 1:24)
Iuda 1:20-21 Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viaţa veşnică.
De noi depinde să avem o credință fermă, prin care să fim tari. Noi trebuie să vrem să ne rugăm în continuu, pentru că am fost creați ca să comunicăm prin rugăciune cu Domnul nostru, permanent. Suntem îndemnați să nu ne rugăm doar cu mintea, fără să fim conduși de Duhul Sfânt, pentru că doar Duhul Sfânt ne poate conduce în rugăciunea care să fie pe placul Lui Dumnezeu și să primească răspuns. Tot noi trebuie să decidem să rămânem în dragostea Lui Dumnezeu așteptând veșnicia cu Isus, Domnul nostru.
Putem totul în Cristos, care ne întărește! (Filipeni 4:13) Înnoirea minții este esențială pentru a înțelege și a deveni ce vrea Dumnezeu să fim și pentru a trăi pe placul Lui. Viața trăită cu Isus este singura care are cu adevărat sens și semnificație pentru eternitate. Mulțumim Doamne Isuse pentru jertfa Ta prin care ne-ai deschis calea spre Cer!