Fericirea este cel mai râvnit sentiment, din toată istoria omenirii. Fiecare om are dorința adâncă de a fi fericit, dar prea puțini găsesc fericirea și sunt și mai puțini cei la care este un sentiment de durată. Cei care caută fericirea fără să îi înțeleagă sensul, cred că o pot găsi în relații sau distracții care de fapt le aduc distrugerea și mulți sfârșesc descurajați și debusolați. Dar ce spune Biblia despre fericire? Încă din cartea Deuteronomul, aflăm cum putem fi fericiți. Când facem „ce este plăcut și bine înaintea Lui Dumnezeu”, suntem fericiți! Această sintagmă are sensuri și implicații multiple. Să încercăm să deslușim sensul vieții creștine, din perspectiva biblică a ceea ce este plăcut Lui Dumnezeu.
Deuteronomul 6:18Să faci ce este plăcut şi bine înaintea Domnului, ca să fii fericit şi să intri în stăpânirea ţării aceleia bune, pe care Domnul a jurat părinţilor tăi că ţi-o va da.
Deuteronomul 12:25b, 28 ... să fii fericit tu, şi copiii tăi după tine, făcând ce este plăcut înaintea Domnului... Păzeşte şi ascultă toate aceste lucruri pe care ţi le poruncesc, ca să fiţi fericiţi tu şi copiii tăi după tine, pe vecie, făcând ce este bine şi ce este plăcut înaintea Domnului Dumnezeului tău.
Promisiunile generale pe care Dumnezeu le-a făcut copiilor lui Israel sunt valabile și pentru neamuri, care sunt adoptați în poporul Lui Dumnezeu prin Isus Cristos (Efeseni 3:6, Romani 11:17). Deci, indiferent din ce națiune facem parte, toți putem fi fericiți și să intrăm în posesia promisiunilor Lui Dumnezeu, dacă trăim pe placul Lui. Promisiunea fericirii este reluată în versetele 25 și 28, confirmând că se aplică și generațiilor următoare, prin împlinirea acelorași condiții. Tatăl ceresc ne vrea fericiți și tot ce ne cere să facem este spre binele nostru maxim. Poate credeți că Dumnezeu este un Tată aspru, care abia așteaptă să Îi călcăm poruncile ca să ne pedepsească. Chiar dacă această învățătură este foarte comună în mediile religioase, nu este adevărată. Biblia dovedește exact contrariul. Dumnezeu Tatăl și-a trimis Fiul în lume să trăiască ca noi, să fie batjocorit, respins, torturat și crucificat, tocmai pentru că ne iubește maxim pe noi și pe fiecare om în parte, din toate timpurile și vrea să fim cu El pentru totdeauna. Isus a murit în locul nostru, plătind pentru toate păcatele omenirii, pentru ca noi să avem viață veșnică. Mai mult, Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10b). Prin mântuire avem, acces la viață din abundență cât trăim aici în trup și fericire completă, desăvârșită, perfectă pentru totdeauna în cer. După nașterea din nou prin Duhul Sfânt, cât timp Isus ne este Domn și căutăm să facem ce Îi place Lui Dumnezeu, viața noastră poate fi minunată! Împăratul David a înțeles foarte bine care sunt pașii spre o viață binecuvântată:
Psalmii 37:3-4 Încrede-te în Domnul şi fă binele; locuieşte în ţară şi umblă în credincioşie! Domnul să-ţi fie desfătarea şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima.
Dacă ne punem toată încrederea în Domnul și alegem să facem ce este bine, ne scutim de multe suferințe. Tatăl ceresc vrea să ne găsim plăcerea în relația cu El, mai mult decât în orice altceva! Dacă Îl iubim sincer pe Domnul și atunci când trebuie să decidem ceva important, căutăm voia Lui și facem ce ne spune, El ne va împlini dorințele inimii. Este atât de simplu! Când dorințele noastre sunt pe placul Domnului, ni le împlinește și aceasta este adevărata fericire.
Evrei 11:6 Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cei ce-L caută.
Credința este cheia relației cu Dumnezeu. Fără să credem că El este creatorul nostru și al întregului Univers, singurul Dumnezeu adevărat și Isus Cristos este Fiul Lui, este imposibil să Îi fim plăcuți! Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii și le dă șansa mântuirii până la ultima suflare, dar ca să avem parte de beneficiile care survin din a-i fi plăcuți, trebuie să credem în El și să fim convinși că ne răsplătește pentru că Îl căutăm. Și noi îi plăcem mai mult pe cei care ne iubesc, ne fac pe plac, ne încurajează și caută să fie în prezența noastră, nu-i așa? Dumnezeu ne-a creat ca să avem părtășie cu El, să avem o relație intimă, sinceră în care să ne predăm total Lui și planului pe care Îl are pentru viața noastră. Cu cât împlinim mai mult din ceea ce a pregătit Domnul pentru noi, suntem mai fericiți. Ne-a creat și ne-a format ca să ne potrivim perfect cu planul Lui. A pus în noi tot ce avem nevoie ca să urmăm chemarea Lui. Dacă încercăm să copiem viețile altora vom eșua lamentabil. Fiecare dintre noi poate fi perfect pentru viața pregătită de Domnul , așa cum citim în Efeseni 2:10, „căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Cristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele.” Când Îl iubim sincer pe Dumnezeu și urmăm conducerea Lui, faptele noastre sunt bune și viețile noastre sunt binecuvântate!
Psalmii 37:23 Domnul întăreşte paşii omului când Îi place calea lui;
Dumnezeu nu ne ajută să facem ce contravine voii Lui. Tot ce nu este plăcut Domnului nu este nici spre binele nostru. Ca să cunoaștem voia Domnului, trebuie să ne schimbăm modul de gândire lumesc cu cel duhovnicesc. Doar prin Cuvântul Lui Dumnezeu ne putem înnoi mintea și „deosebi bine voia Lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită”, așa cum citim în Romani 12:2b. Viața de creștin este rezultatul schimbării din interior, facem faptele bune și alegerile corecte pentru că inima noastră s-a schimbat din momentul în care am fost născuți din nou. În cartea proverbe, găsim multe exemple de fapte ale omului firesc în antiteză cu cele ale credinciosului, care sunt pe placul Domnului.
Proverbele 11:20 Cei cu inima stricată sunt o scârbă înaintea Domnului, dar cei ce umblă fără prihană Îi sunt plăcuţi.
Proverbele 12:22 Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuţi.
Pe Dumnezeu nu Îl impresionează faptele bune când acestea vin dintr-o inimă nesinceră. Dumnezeu ne răspunde la rugăciuni și atinge inima dușmanilor noștri ca să ne devină prieteni, când dorim sincer să ne păstrăm inima curată și să facem ce este bine.
Proverbele 15:8 Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, dar rugăciunea celor fără prihană Îi este plăcută.
Proverbele 16:7 Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar şi pe vrăjmaşii lui.
Adevărata înțelepciune este cea pe care o primim de la Dumnezeu și este singura prin care Îl putem cunoaște pe Creatorul nostru. Tot ce avem bun în noi și în viețile noastre am primit de la Tatăl ceresc (1 Corinteni 4:7). Știm că Îi facem pe plac Domnului, când Îi dăm Lui toată slava și mulțumirea pentru ce ne-a dăruit și ce face prin noi. Doar El este adevăratul Domn, singurul care manifestă milă necondiționată pentru noi toți și care poate judeca și face dreptate pe Pământ.
Ieremia 9:24 „Ci cel ce se laudă să se laude că are pricepere şi că Mă cunoaşte, că ştie că Eu sunt Domnul, care fac milă, judecată şi dreptate pe pământ! Căci în acestea găsesc plăcere Eu”, zice Domnul.
Cum am putea ști ce Îi place Domnului și ce nu, fără să cercetăm Cuvântul Lui? Doar prin înțelepciunea pe care o primim prin Duhul Sfânt putem înțelege lumea spirituală și să ne umplem de cunoașterea voii Lui Dumnezeu. Pentru că suntem creați cu libertate de alegere, doar când ne umplem cu ce vrea Domnul, putem fi cei mai fericiți oameni! Atunci vom putea face cele mai bune alegeri și ca urmare Îl vom împuternici pe Domnul să lucreze în numele nostru. Când păcătuim, alegem să facem voia diavolului și astfel îl împuternicim să ne facă rău. Doar dacă cunoaștem și aplicăm ce este pe placul Domnului putem excela în toate domeniile.
Coloseni 1:9b-10 ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voiei Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească; pentru ca astfel să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-I fiţi plăcuţi în orice lucru, aducând roade în tot felul de fapte bune şi crescând în cunoştinţa Lui Dumnezeu.
Pe măsură ce creștem în înțelepciune și primim tot mai multă revelație a adevărului prin Duhul Sfânt, putem semăna tot mai mult cu Isus. Chiar dacă pare imposibil ca cineva să Îi fie plăcut Domnului în orice lucru, știm că în dragostea Sa, Dumnezeu nu este atât de critic cu copiii Săi, cum suntem noi. Tocmai de aceea, apostolul dragostei, Ioan, scria în prima sa epistolă că, „dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9). Dumnezeu știe tot ce se întâmplă în lumea spirituală în orice secundă, iar atunci când greșim, știe cât de intense sunt atacurile demonice împotriva noastră și de ce nu am reușit să învingem ispita. Aceasta nu înseamnă că alegem cu bună știință să păcătuim și nici că continuăm să facem ceea ce știm că este păcat și Îl supără pe Dumnezeu. Dacă Îl iubim pe Domnul nostru, nu putem iubi și păcatul. Isus spunea că „nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona” (Matei 6:24). Cu alte cuvinte, căutăm să-i facem pe plac celui pe care îl iubim și suferim când îl supărăm. Iar pentru că păcatul și voia Lui Dumnezeu sunt total opuse, nu pot co-exista, ci se exclud reciproc.
Galateni 1:10 Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Cristos.
De multe ori ne este greu să realizăm unde e linia de demarcație între a face pe plac oamenilor și a nu-L supăra pe Dumnezeu. Problema apare în special când ne dorim foarte mult să ne placă cei din jur și căutăm aprobarea lor. Abordarea corectă este să căutăm să Îi facem pe plac Lui Dumnezeu și El ne învață cum să ne comportăm cu semenii noștri. Oricât ne-am strădui, nu îi vom putea mulțumi niciodată pe toți, pentru că nu sunt două persoane la fel, cu nevoi și stări emoționale identice la un moment dat. Doar Dumnezeu este imuabil, El nu se schimbă niciodată și nici voia Lui. De aceea cel mai sigur și ușor este să căutăm să Îi facem Lui pe plac și El se îngrijește de relațiile noastre care merită păstrate. Când Îl iubim pe Dumnezeu, putem să îi iubim sincer și pe oameni. Nu putem fi indiferenți la suferința cuiva, mai ales dacă cunoaștem detalii despre problemele pe care le are. Când avem rude apropiate care și-au pierdut pe cineva drag, suntem cei mai în măsură să le ajutăm. Chiar dacă se întâmplă să nu ne fie recunoscute eforturile, știm că facem voia Domnului și El ne va răsplăti. Uneori lucruri care par neînsemnate, sau care nu valorează mare lucru pentru cei mai mulți, pot valora enorm pentru cineva care are mare nevoie de ele, la un anumit moment. Dacă suntem atenți la îndemnurile Duhului Sfânt, putem face mai des bine celor din jur, chiar dacă nu dispunem de resurse nelimitate. Puținul dăruit din inimă, la momentul potrivit poate însemna enorm pentru cel care acceptă să fie ajutat și poate aduce mari răsplăți celui care dăruiește!
1 Timotei 5:4 Dacă o văduvă are copii sau nepoţi de la copii, aceştia să se deprindă să fie evlavioşi întâi faţă de cei din casa lor şi să răsplătească ostenelile părinţilor, căci lucrul acesta este plăcut înaintea Lui Dumnezeu.
Evrei 13:16 Şi să nu daţi uitării binefacerea şi dărnicia, căci Lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac.
Ce frumoase sunt clipele în care ne simțim mulțumitori! Fiecare zi ne rezervă surprize mai mici sau mai mari; unele plăcute, altele neplăcute sau chiar devastatoare, dar dacă ne străduim putem vedea ceva bun în orice situație. Cineva povestea că avea un coleg de servici creștin, care în fiecare zi când intra în birou Îl slăvea pe Dumnezeu pentru vremea bună. Într-o dimineață ploioasă și rece, abia aștepta să vină creștinul ca să vadă ce mai are de spus. Când a intrat pe ușă, copilul Lui Dumnezeu a început să-L slăvească pe Domnul și să Îi mulțumească că nu toate zilele sunt la fel cu acea zi. Pentru că a ales să aibă o inimă mulțumitoare indiferent de circumstanțe, a găsit partea bună și când vremea era rea. Dacă suntem atenți la ce ne trece prin minte și oprim gândurile de nemulțumire, frustrare, îngrijorare, tristețe, critică, frică și orice ne poate fura pacea și alegem să le înlocuim cu adevărul biblic pentru fiecare situație în parte, putem avea o atitudine preponderent mulțumitoare și pozitivă. Nimeni nu ne poate priva de împărăția cerească, eternă, în care am primit intrarea prin Isus Cristos. Pe măsură ce căutăm să petrecem tot mai mult timp în prezența Lui Dumnezeu, în părtășie și închinare, ne putem bucura încă de pe acum de minunățiile care ne așteaptă acolo, pentru că știm că vom avea parte de tot ce poate fi mai bun și mai minunat pentru toată veșnicia!
Evrei 12:28 Fiindcă am primit dar o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel Lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică,
Proverbele 15:15 Toate zilele celui nenorocit sunt rele, dar cel cu inima mulţumită are un ospăţ necurmat.
Dumnezeu ne cere să fim sfinți, în primul rând pentru binele nostru și apoi pentru plăcerea Lui. Ne iubește atât de mult încât nu ne cere nimic care să fie spre răul nostru! Definiția cuvântului sfânt este foarte amplă, dar în esență înseamnă „1. epitet dat Lui Dumnezeu; 2. cel care duce o viață curată și cucernică; 3. desăvârșit, perfect, infailibil, pus deoparte pentru Dumnezeu”. Pentru că suntem copiii Lui Dumnezeu, căutăm să semănăm cu El și să lăsăm noua natură pe care am primit-o prin Duhul Sfânt, să se manifeste în noi tot mai mult. Pe măsură ce creștem și ne maturizăm spiritual, creștem și în sfințenie și facem tot mai mult ce Îi place Lui Dumnezeu. Ca să trăim separați de lume, în ascultare de Dumnezeu, trebuie să ne dorim acest lucru și să acționăm în consecință. De multe ori trebuie să ne înfrânăm poftele firești, pentru că sunt opusul a ceea ce iubește Domnul nostru și împlinirea lor vine cu un preț pe care am prefera să nu trebuiască să-l plătim. Așa zisa plăcere sau satisfacție pe care ne-o poate oferi păcatul nu merită sub nici o formă prețul care trebuie plătit ulterior.
1 Petru 1:15-16 Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră. Căci este scris: „Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt.”
1 Petru 2:5 Şi voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfântă, şi să aduceţi jertfe duhovniceşti plăcute Lui Dumnezeu, prin Isus Cristos.
Se poate întâmpla ca, după ce facem un bine cuiva să fim „răsplătiți” cu rău, uneori intenționat, alteori doar pentru că persoana respectivă nu realiza ce face. Dacă alegem să facem ce este bine în primul rând pentru Domnul, vom putea trece mai ușor peste situațiile în care ni se răspunde cu rău. Dumnezeu este drept și ne binecuvântează pentru orice situații în care nu am fost tratați corect și am ales să ne păstrăm inima curată, fără să căutăm să ne răzbunăm. Dumnezeu spune: „răzbunarea este a mea, Eu voi răsplăti” (Romani 12:19b) și putem fi convinși că face ceea ce este drept. Când răspunsul nostru la orice situație este pe placul Domnului vom fi răsplătiți mult peste cât ne-a costat să facem alegerea corectă.
1 Petru 2:20 În adevăr, ce fală este să suferiţi cu răbdare să fiţi pălmuiţi când aţi făcut rău? Dar dacă suferiţi cu răbdare, când aţi făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut Lui Dumnezeu.
Când analizăm prin ce a trecut poporul lui Israel de-a lungul istoriei, realizăm că nu suntem diferiți de ei. Indiferent de nivelul de trai și civilizație, caracterul și comportamentul uman sunt aceleași. Toți suntem gata să ascultăm mai mult de Domnul când avem nevoie de ceva de la El, decât atunci când ni se pare că ne descurcăm singuri. Ne mirăm că prin Iosua Dumnezeu le cerea din nou ascultare?
Iosua 22:5 Aveţi grijă numai să păziţi şi să împliniţi poruncile şi legile pe care vi le-a dat Moise, robul Domnului: să iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru, să umblaţi în toate căile Lui, să ţineţi poruncile Lui, să vă alipiţi de El şi să-I slujiţi din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.”
Iosua 23:11 Vegheaţi dar cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca să iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru.
Îndemnul lui Iosua este valabil pentru orice generație de credincioși, chiar dacă nu mai suntem sub lege, ci sub har. Nu suntem mântuiți prin păzirea poruncilor, ci păzim poruncile și face ce Îi place Domnului pentru că am fost născuți din nou după ce Isus a devenit Domnul vieții noastre. Cele zece porunci stau la baza sistemelor de legi din toate statele lumii, inclusiv a celor care nu-L recunosc pe Dumnezeu, dovedind cât sunt de benefice pentru omenire. Când Îl iubim pe Dumnezeu, este cel mai ușor să respectăm poruncile Lui și ne dorim să fim cât mai aproape de El. Cu cât suntem mai aproape, putem primi tot mai mult din dragostea Lui și împlinim voia Lui din toată inima. Sentimentele noastre sunt fluctuante. Când totul merge cum ne dorim putem simți o mare dragoste și dorință să ascultăm de Domnul; dar când intervine ceva ce nu ne convine, simțim imediat contrariul. Suntem gata să ne rugăm fierbinte și să facem tot ce credem că vrea Domnul să facem cât timp avem o problemă dificilă pentru care ne rugăm Domnului, dar după ce a trecut putem ușor aluneca în vechiul stil de viață în care Domnul nu ocupa primul loc. Dacă ne bazăm pe ceea ce simțim suntem când sus, când jos. Domnul vrea să Îi aparținem cu totul, iubindu-L sincer și aceasta este posibil doar dacă suntem atenți la ceea ce simțim, gândim și la felul în care reacționăm la ce ni se întâmplă. Beneficiile trăirii în ascultare de Domnul sunt incomensurabile! Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său să plătească pentru păcatele întregii omeniri, dar numai dacă Îl iubim și ne conduce viețile cu adevărat, beneficiem de efectele jertfei Lui Isus.
1 Ioan 4:10 Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.
Ioan 16:27 Căci Tatăl Însuşi vă iubeşte, pentru că M-aţi iubit şi aţi crezut că am ieşit de la Dumnezeu.
Dumnezeu este dragoste și ne-a creat ca să dăruim și să primim dragoste. Funcționăm cel mai bine și suntem cei mai productivi într-un mediu plin de dragoste, iar orice mediu de ură, răutate, minciună sau frică ne afectează negativ. De asemenea, persoanele care aleg să iubească și să gândească pozitiv sunt mult mai fericite și sănătoase decât cele care fac contrariul. Nu degeaba ne îndeamnă Scriptura să iubim și să răspundem cu bunătate la răutatea altora. Îi iertăm mult mai ușor pe cei care ne sunt dragi, decât pe cei care ne sunt antipatici. Ne este mai ușor să le sărim în ajutor celor iubiți, decât celor pe care nu-i plăcem. În concluzie, cu cât reușim să iubim mai mult, păcătuim mai puțin și Îi facem mai mult pe plac Lui Dumnezeu.
Efeseni 5:2 Trăiţi în dragoste, după cum şi Cristos ne-a iubit şi S-a dat pe Sine pentru noi „ca un prinos şi ca o jertfă de bun miros” Lui Dumnezeu.
Odată ce am primit dragostea Lui Dumnezeu prin Isus, nimic nu ne poate despărți de ea. Domnul ne iubește și vrea să fim cu El toată eternitatea, dar nu ne forțează să fim ai Lui. Tot ce are Domnul pentru noi este minunat și ni se potrivește perfect; de ce am vrea să fim departe de El și măcar pentru o clipă? Orice atacuri vin împotriva noastră, nu ne pot fura dragostea Tatălui ceresc și nici mântuirea, atâta timp cât vrem să fim ai Lui.
Romani 8:38-39 Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile*, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălţimea, nici adâncimea, nici o altă făptură nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea Lui Dumnezeu, care este în Isus Cristos, Domnul nostru.
Nici un efort nu e prea mare ca să facem voia Celui care ne-a ales să fim ai Lui, a trimis Duhul Sfânt să ne convingă că eram păcătoși care aveam nevoie de un Mântuitor și am putut alege să fim ai Lui. Prin credință am primit harul Domnului de a fi mântuiți. Dar harul nu este doar favoarea nemeritată, ci este și puterea ca să putem face ceea ce nu am putea prin forțe proprii, oricât de mult ne-am strădui.
Efeseni 1:4 În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui, ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Cristos, după buna plăcere a voiei Sale,
Efeseni 2:4-8 Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Cristos (prin har sunteţi mântuiţi). El ne-a înviat împreună şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Cristos Isus, ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Cristos Isus. Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul Lui Dumnezeu.
Să știm că suntem așezați în locurile cerești în Isus, pentru că suntem în el și El în noi (Ioan 15:4-5), este cea mai minunată încurajare! Când L-am rugat pe Isus să devină Domnul vieții noastre, am devenit vii în duh și temple ale Duhului Sfânt. De atunci Isus locuiește în noi și în duh, noi suntem așezați la dreapta Tatălui ceresc, în Isus Cristos. Ce onoare extraordinară, care cu adevărat arată „nemărginita bogăţie a harului” și a bunătății Lui Dumnezeu. Tot ce avem de la Dumnezeu Tatăl, avem prin credința în Isus și suntem îndemnați să cerem Domnului să ne ajute să înțelegem toate dimensiunile dragostei Lui, ca să ne umplem de „toată plinătatea Lui”. Ce Tată iubitor, care este gata să ne dea tot ce are mai bun, limitele fiind impuse doar de cât de mult putem primi!
Efeseni 3:19 şi să cunoaşteţi dragostea lui Cristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea Lui Dumnezeu.
Indiferent cât de mult ar părea că ne costă să facem ce vrea Domnul în orice situație cu care ne confruntăm, răsplata este infinit mai mare. Când facem alegerile corecte, avem doar de câștigat, pe termen lung. Poate pe moment ni se pare că putem alege o soluție de compromis, ca să nu suferim, dar este fals. Diavolul se folosește de orice păcat pe care-l facem ca să ne facă rău. De aceea, când se întâmplă să păcătuim, să ne grăbim să ne cerem sincer iertare și să-l rugăm pe Domnul să ne ajute să nu-l mai repetăm. Când ne concentrăm pe Domnul și pe ceea ce Îi place, avem cele mai mari șanse să nu păcătuim și să fim mai fericiți. Păcatul aduce cu el condamnarea, iar consecințele ne pot costa nu doar pe noi ci și pe cei de lângă noi. Pe de altă parte, deciziile și faptele bune ne aduc satisfacție, pace și bucuria că Domnul își găsește plăcerea în noi! Poate că versete din Isaia 40 însumează cel mai bine binecuvântările care-i însoțesc pe cei care trăiesc pe placul Domnului: Nu ştii? N-ai auzit? Dumnezeul cel veşnic, Domnul, a făcut marginile pământului. El nu oboseşte, nici nu osteneşte; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin. Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină, dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc (Isaia 40:28-31)