RUGĂCIUNEA INIMII SMERITE ȘI DORITOARE SĂ ÎNȚELEAGĂ VOIA DOMNULUI ESTE ASCULTATĂ
El mi-a zis: „Daniele, nu te teme de nimic! Căci cuvintele tale au fost ascultate din cea dintâi zi, când ţi-ai pus inima ca să înțelegi și să te smerești înaintea Dumnezeului tău, şi tocmai din pricina cuvintelor tale vin eu acum! - Daniel 10:12
Prorocul Daniel avea o inimă curată și sinceră înaintea Domnului și pentru că își iubea poporul se ruga zilnic pentru Israel. Odată, când Îl căuta pe Domnul prin post și rugăciune, Domnul i-a răspuns prin vizita arhanghelului Gavril după 21 de zile. Dar chiar dacă au trecut trei săptămâni, îngerul i-a spus că a fost ascultat din prima zi. Ce încurajator!
Unele rugăciuni primesc răspuns imediat, pentru altele trebuie să treacă o perioadă de timp, dar putem fi siguri că atunci când ne dorim din toata inima să înțelegem care este voia Domnului și ce dorește de la noi, suntem smeriți și sinceri, Domnul ne aude rugăciunile din prima zi. Motivele pentru care răspunsul pe care-l așteptăm întârzie, diferă de la caz la caz, dar dacă știm că am fost ascultați, putem aștepta mai ușor, fără să ne pierdem credința că vom primi ce am cerut. Este de dorit să ne păstrăm inima sinceră și să Îi permitem Duhului Sfânt să ne modeleze. Cu cât suntem mai sensibili la șoapta Duhului Sfânt, acceptând ce ne spune că trebuie să schimbăm în noi și acționăm în consecință, cu atât mai eficiente vor fi rugăciunile noastre. Dorința Domnului este să ne rugăm conform voii Lui și ne învață cum s-o facem, dacă avem o inimă maleabilă. Aleluia!
DACĂ RĂMÂNEM ÎN ISUS ȘI CUVÂNTUL LUI RĂMÂNE ÎN NOI, PRIMIM CEEA CE CEREM
„Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea şi vi se va da.” - Ioan 15:7 Împlinirea promisiunii ascultării rugăciunilor este condiționată de uniunea cu Isus și cu Cuvântul Lui Dumnezeu. Cu cât suntem mai mult transformați prin Cuvânt, cu atât ne vom ruga mai corect și vom primi mai mult din ceea ce cerem.
Nu este ușor să ne păstrăm credința că Domnul ne-a auzit rugăciunea și face ceva pentru noi, după ce trece ceva timp, de când am cerut prima dată un anumit lucru. Când nu primim imediat răspuns la rugăciuni, devenim vulnerabili înaintea dușmanului, care nu ratează ocazia să încerce să ne mintă că avem un păcat nemărturisit și ca pedeapsă, Domnul nu ne mai răspunde la rugăciuni, sau că nu merităm ca Domnul să ne mai iubească și să ne ajute etc.
Adevărul este că chiar dacă în lumea fizică pare că Domnul nu face nimic pentru noi, în lumea spirituală El lucrează chiar acum spre binele nostru și chiar dacă din motive diferite, în funcție de situație, durează un timp până când vom vedea rezultatul, putem fi siguri că pentru tot ce cerem conform Cuvântului Lui Dumnezeu, dacă trăim curat pentru El, vom primi răspuns.
DOAR DACĂ NE RUGĂM PUTEM PRIMI CE AVEM NEVOIE
Aşa vorbeşte Domnul: ‘Rânduieşte ce ai de rânduit casei tale, căci vei muri, şi nu vei mai trăi.’” Ezechia s-a întors cu faţa la perete şi a făcut Domnului următoarea rugăciune: „Doamne, adu-Ţi aminte că am umblat înaintea Feţei Tale cu credincioşie şi curăţie de inimă şi am făcut ce este bine înaintea Ta!” Şi Ezechia a vărsat multe lacrimi. - 2 Împărați 20:1-3
Ezechia cunoștea puterea rugăciunii și cât de mare era bunătatea Domnului de când armata asiriană era pregătită să cucerească cetatea Ierusalimului. Atunci, împăratul și poporul s-au rugat fierbinte Lui Dumnezeu să îi scape. Domnul a trimis un înger care a nimicit oamenii cheie ai armatei asiriene și i-a scăpat din mâna lui Sanherib. Ezechia a trăit pe placul Domnului și deși nu era un om perfect (spre finalul vieții a devenit mândru, lăudăros și egoist), Domnul i-a ascultat cererea imediat și i-a lungit firul vieții. Ce minunată este inima de Tată a Lui Dumnezeu, în suveranitatea Lui! Cât de mult ne iubește și este gata totdeauna să facă ce este cel mai bine pentru noi! Domnului I-a păsat atât de mult de lacrimile lui Ezechia, încât imediat l-a trimis înapoi pe prorocul Isaia, să-i ducă răspunsul! Împăratul Ezechia nu era neapărat super credincios. A cerut chiar și un semn ca să fie sigur că ce i-a spus Domnul se va împlini. Reacția lui nu este singulară, nu-i așa? Ne rugăm, cerem fierbinte ceva important de la Domnul și când ne confirmă și ne promite și ceva pe deasupra, parcă ne vine greu să credem. Avem chiar și o expresie consacrată: „nu pot să cred!”
Ceea ce rostim cu gura, ne influențează nivelul credinței. Prin ceea ce spunem ne putem anula singuri credința și s-o înlocuim cu îndoiala, chiar și fără ajutorul dușmanului. De aceea este important să ne reînnoim mintea și să avem grijă ce cuvinte rostim. Ca să le anulăm puterea distructivă, trebuie să oprim gândurile negative, de condamnare și neîncredere înainte de a le rosti.
DUHUL SFÂNT NE ÎNTĂREȘTE ȘI NE AJUTĂ SĂ NE RUGĂM
Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite. - Romani 8:26
Duhul Sfânt este Dumnezeu și este Omniscient ceea ce înseamnă că nu este nimic să nu știe. El știe totul despre noi și cunoaște mult mai bine fiecare situație, precum și implicațiile acesteia atât pentru noi cât și pentru celelalte persoane implicate. El știe ce se întâmplă în lumea spirituală, care sunt puterile demonice implicate și ce planuri au.
Când suntem slabi, nu știm cum să ne rugăm, dar Dumnezeu a pregătit cel mai bun plan pentru a ne ajuta. L-a trimis pe Duhul Sfânt să locuiască în noi, după ce ne-am întors la Isus și să fie Ajutorul („Parakletos”) perfect de care avem nevoie. El este Mângâietorul, Sfătuitorul, Mijlocitorul, Cel care ne întărește și ne inspiră să devenim creativi. Ce încurajare mai mare am putea avea decât să știm că Cel care știe totul, se roagă Tatălui ceresc pentru noi? El nu ne judecă după aparențe, ci știe exact ce este în inima noastră, cu ce luptăm în lumea spirituală, de ce am reacționat într-un anumit fel și de ce avem nevoie, ca să putem face voia Domnului. Dacă Îl rugăm să ne ajute când începem să ne rugăm, Duhul Sfânt ne ghidează gândurile, ne aduce aminte versetele potrivite și ne umple cu puterea prezenței Sale, pentru ca rugăciunea să își atingă scopul. Știm că ne-am rugat eficient și suficient, atunci când povara pe care am adus-o la picioarele Tatălui ceresc a rămas acolo, ne simțim eliberați și avem încredere în ce va face Domnul.
ISUS SE ROAGĂ PENTRU NOI
„Pentru ei Mă rog. Nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceia pe care Mi i-ai dat Tu, pentru că sunt ai Tăi – tot ce este al Meu este al Tău şi ce este al Tău este al Meu – şi Eu sunt proslăvit în ei.” - Ioan 17:9-10 Domnul nostru se ruga pentru cei pe care i-a primit de la Tatăl ceresc. Cine sunt aceia? Din rugăciunea Lui Isus, aflăm că sunt cei pe care i-a învățat, care au primit adevărul și urmau să rămână în lume precum și „... cei care vor crede în Mine (Isus) prin cuvântul Meu" (Ioan 17:20), iar aceștia suntem noi. Înainte ca Tatăl să ne dea Fiului Său, eram ai Lui și înainte să plece din lumea aceasta, Isus ne-a dat înapoi Tatălui ceresc. De fapt, pentru că Tatăl și Isus sunt una, noi le aparținem amândurora. În versetul următor, Isus spune că tot ce este al Lui, este și al Tatălui și tot ce aparține Tatălui Îi aparține și Lui. Atâta timp cât trăim pentru Isus, El și Tatăl vor fi glorificați în noi. Când Isus ne numește oile Sale, El subliniază din nou că suntem în mâna Lui și în mâna Tatălui în același timp, pentru că El și Tatăl sunt într-o unitate perfectă, așa cum citim în Ioan 20:28-30 „Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decât toţi şi nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu. Eu şi Tatăl una suntem.”
ISUS SE ROAGĂ PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR DIN TOATE TIMPURILE
„Şi Mă rog nu numai pentru ei, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor. Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu , Tată, eşti în Mine şi Eu, în Tine, ca şi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” - Ioan 17:20-21
Isus încheie lista cererilor adresate Tatălui Său, cu o mare afirmație în favoarea noastră. El s-a rugat și pentru următoarele generații de credincioși care urmau să-L cunoască după ce vor fi auzit Evanghelia. Tot ceea ce s-a rugat Isus, Tatălui ceresc este și pentru creștinii din toate generațiile care au urmat după apostoli, deci și pentru noi. Ce binecuvântare și privilegiu avem, ca Fiul Lui Dumnezeu să se roage pentru noi, chiar înainte de a părăsi Pământul.
De când Isus a înviat și s-a întors în cer, El stă la dreapta Tatălui și mijlocește pentru noi (Romani/Romans 8:34). Dumnezeu vrea ca noi să ajungem în ceruri. Voia Domnului este ca noi să reușim să trăim viața binecuvântată în ascultare de El, până la sfârșit. Tatăl ceresc vrea de asemenea, ca noi, biserica Sa, să ne iubim unii pe alții și să fim în unitate unul cu altul și cu El, astfel încât cei din jurul nostru să-L vadă pe Isus în noi și să creadă că El este Fiul Lui Dumnezeu.
PUTEREA RUGĂCIUNII ȘI A LAUDEI ȘI A ÎNCHINĂRII
Este vreunul printre voi în suferinţă? Să se roage! Este vreunul cu inimă bună? Să cânte cântări de laudă! - Iacov 5:13 Pare prea simplu, dar așa trebuie să fie viața noastră cu Domnul nostru, simplă. Încrederea în Dumnezeu pentru tot ce avem nevoie este cheia care menține lucrurile simple. Nu trebuie să ne complicăm viețile încercând să căutăm soluții pentru toate problemele și să facem lucrurile să se întâmple. Trebuie să învățăm să depindem de Domnul nostru și când boala sau alte suferințe ne afectează pe noi sau pe cei dragi, cea mai bună soluție este să să-i spunem Domnului nostru în rugăciune, care este nevoia noastră. Uneori, Duhul Sfânt ne poate conduce să folosim autoritatea pe care o avem în Numele Lui Isus și să ne împotrivim diavolului, ca să învingem o boală sau un atac de la cel rău (Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul "Autoritatea crestinului”).
Când suntem fericiți și bucuroși, simțim nevoia să cântăm! Unii dintre noi preferă să cânte cu voce tare, alții în gând, singuri sau în timp ce ascultă cântecele lor preferate de închinare. Indiferent ce mod de închinare alegem, important este să Îl lăudăm sincer pe Domnul nostru.
Chiar și atunci când suntem triști, închinarea și lăuda la adresa Lui Dumnezeu este cea mai bună cale de a învinge tristețea și disperarea. Când ne închinăm Domnului, ne concentrăm asupra Lui și este mai ușor să uităm de ceea ce ne deranjează, să ne ținem gândurile și emoțiile sub control și să avem încredere în Dumnezeu pentru rezolvarea problemelor!
PRIN RUGĂCIUNE PUTEM SCHIMBA LUCRURILE ÎN BINE
Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. - 1 Timotei 2:1-2
Suntem îndemnați să ne rugăm pentru semenii noștri, în funcție de nevoile pe care le au. Uneori trebuie să aducem o petiție înaintea Domnului, adică o cerere foarte specifică pentru anumite beneficii; alteori trebuie să mijlocim, să intrăm într-o strânsă comuniune cu Dumnezeu în locul altei persoane ca și cum ne-am ruga pentru noi înșine. Dintre toate formele de rugăciune, cea care nu trebuie să lipsească din viața nici unuia dintre noi este mulțumirea pentru tot ceea ce face Dumnezeu.
Rugăciunea pentru conducătorii națiunii noastre este o altă parte importantă a vieții noastre de rugăciune. Cetățenia noastră este în ceruri și trăim cu scopul de a ajunge acolo; dar cât timp mai suntem încă aici pe Pământ, trebuie să ne pese de națiunea noastră și de calitatea vieții din zona în care trăim. Rugându-ne ca cei care ocupă poziții de conducere să se teamă de Dumnezeu, să fie cinstiți, să aibă înțelepciunea Lui Dumnezeu și să le pese de popor, facem ceea ce trebuie să facem și putem contribui, de asemenea, la creșterea calității vieții atât pentru noi cât și pentru concetățenii noștri. Cu cât liderii devin exemple mai bune pentru popor, cu atât mai integri, mai corecți și mai doritori să facă ce este bine în ochii Domnului vor dori concetățenii noștri să devină și, ca urmare va fi mai multă pace, corectitudine, dreptate și respect în întreaga națiune.
RUGĂCIUNI PRIN DUHUL SFÂNT
Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi rugăciune pentru toţi sfinţii - Efeseni 6:18
Rugăciunile conduse de Duhul Sfânt, sunt eficiente și pline de putere. Isus i-a încurajat pe ucenici, chiar dacă ei nu au înțeles atunci, spunându-le că după ce se înălța la cer, Tatăl le va trimite „un alt” Ajutor, adică pe cineva la fel cu El. Le spunea despre Duhul Sfânt, cea de-a treia persoană a trinității, care împreună cu Tatăl și Fiul sunt Dumnezeu. Isus era limitat în timp și spațiu în lucrarea Sa pe Pământ, pentru că fiind într-un trup uman, nu putea fi decât într-un singur loc la un moment dat. Duhul Sfânt, este Dumnezeu omniprezent, nu există nici un loc sau moment unde El nu este prezent.
Prin Duhul Sfânt, Dumnezeu Tatăl și Fiul locuiesc în inimile noastre, adică în duhurile noastre. Isus le-a spus ucenicilor și ne spune și nouă, tuturor celor care îl urmăm că: „Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan 14:26). Pentru că Duhul Sfânt cunoaște toate lucrurile și știe tot ce avem nevoie, ne învață cum să ne rugăm și tot ce trebuie să știm, dacă Îl rugăm și căutăm părtășia cu El. Tot ce cerem de la Dumnezeu Tatăl, în Numele Lui Isus, sub ungerea Duhului Sfânt, știm că este după voia Tatălui și vom primi. Dacă ne lăsăm cu adevărat conduși de Duhul Sfânt, nu ne vom ruga pentru ceea ce Domnul nu vrea să ne dea, pentru că știe că nu este spre binele nostru, chiar dacă nouă ni se pare că este așa.
SĂ NE RUGĂM UNII PENTRU ALȚII
Rugați-vă) şi pentru mine (Pavel), ca, ori de câte ori îmi deschid gura, să mi se dea cuvânt, ca să fac cunoscută cu îndrăzneală taina Evangheliei, - Efeseni 6:19
Este atât de important că noi, creștinii care formăm Biserica, să funcționăm ca trupul lui Cristos. Fiind „mădulare unii altora”, ne putem susține reciproc și chiar putem „sta în spărtură înaintea Domnului”, mijlocind la nevoie în numele fraților și surorilor noastre în Cristos. Apostolul Pavel nu a cerut bisericilor să se roage pentru el personal, ci doar pentru slujirea sa, pentru ca și mai mulți oameni să se întoarcă la Cristos și să ajungă mântuiți.
Slujba apostolului Pavel a fost plină de putere și prin epistolele pe care le-a scris, inspirat fiind de Duhul Sfânt, continuă să binecuvânteze creștinii din toate timpurile. Cu toții avem nevoie de rugăciunile fraților și surorilor noastre în Cristos, ca Duhul Sfânt să atingă inimile celor cărora le împărtășim vestea bună a mântuirii prin Isus Cristos. Când ne rugăm unii pentru alții, crește unitatea și dragostea în trupul Lui Cristos și Împărăția Lui Dumnezeu avansează tot mai mult.
CÂND NE RUGĂM PRIN DUHUL SFÂNT NE ÎNTĂRIM CREDINȚA ÎN DOMNUL
Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, ţineţi-vă în dragostea Lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Cristos pentru viaţa veşnică. - Iuda 1:20-21
Apostolul Iuda, se prezintă ca slujitor al lui Isus Cristos și frate al lui Iacov, chiar dacă era și fratele Domnului. Iuda și Iacov nu credeau că Isus era Fiul Lui Dumnezeu până când El a fost răstignit și înviat. Dar odată ce au realizat adevărul, s-au predat Domnului pe deplin.
De noi depinde să acordăm atenție la ceea ce credem și gândim. Convingerile și gândurile noastre dictează ce simțim, despre ce vorbim și cum acționăm. Cea mai bună cale pentru a lua deciziile corecte este urmând conducerea Duhului Sfânt. Când ne rugăm prin Duhul Sfânt, nu mintea noastră este cea care conduce rugăciunea, ci Duhul Lui Dumnezeu, care folosește o limbă cerească sau pământească (puteți citi mai multe despre aceasta în articolele „Duhul Sfânt” și „Botezul cu Duhul Sfânt”). Pentru a putea continua să creștem în credința în Dumnezeu, trebuie să rămânem în Isus și în iubirea Sa uimitoare. Dumnezeu vrea ca noi să ne petrecem veșnicia împreună cu El și ne ajută atunci când ne este greu. Reamintindu-ne zilnic cât de mult ne iubește și ne apreciază Dumnezeu, putem înțelege din ce în ce mai mult dragostea Lui.