Cum ne comportăm în perioadele de testare, când suntem în deșert? Focul încercărilor ne face să ne comportăm ca și copiii lui Israel, care pentru că s-au răzvrătit și nu au crezut că Domnul poate face ce le-a promis, au rătăcit 40 de ani în deșert până când au murit toți adulții răzvrătiți, sau ne comportăm ca Isus în cele 40 de zile de post când a fost dus de Duhul Sfânt în pustie ca să fie ispitit de diavolul (Matei 4:1-11)? Poate spuneți că Isus este Dumnezeu și a putut să învingă ispitele. Dar versetul Matei 4:2 ne arată că la final Isus, „a flămânzit”. Cât timp a trăit pe Pământ, Isus a avut nevoie de hrană, apă și somn ca oricare intre noi. Iată doar câteva versete care arată că Isus a trăit ca om: „Pe când şedeau la masă şi mâncau, Isus a zis...” - Marcu 14:18a; „A venit o femeie din Samaria să scoată apă. „Dă-Mi să beau”, i-a zis Isus” - Ioan 4:7; „Pe când vâsleau ei, Isus a adormit...” - Luca 8:23a. Ceea ce ne conduce în viață determină cui aparținem și unde ne vom petrece veșnicia. Zilnic facem nenumărate alegeri și de natura acestor alegeri depinde calitatea vieții pe care o trăim și pe ce drum mergem.
Nu putem trăi la fel cu cei din lume și să ne numim copiii Lui Dumnezeu. De la căderea lui Adam și Eva în păcat, lumea aparține celui rău și este condusă de păcat. De aceea prietenia cu lumea, împlinirea poftelor firii nu sunt pe placul Lui Dumnezeu. Duhul Sfânt este martorul apartenenței la familia Lui Dumnezeu. Când roada Lui de dragoste, bucurie, pace și tot ce este bun se manifestă în noi, în situații în care prin noi înșine am simți exact opusul, ne reconfirmă că suntem mântuiți. Și apostolul Iacov a explicat foarte clar că nu putem fi prieteni cu lumea și să credem că Îi aparținem Lui Dumnezeu, în același timp.
Duhul Sfânt locuiește în inima predată Lui Isus și vrea să Îi aparținem cu totul Domnului. Și doar când suntem pe deplin ai Lui Dumnezeu, putem fi cu adevărat fericiți.
Isus nu a pretins că este om, El s-a născut ca om și a trăit într-un trup uman. Isus a renunțat la atributele Sale de Dumnezeu ca să fie ca unul dintre noi. De aceea comportamentul Lui este exemplul perfect pentru fiecare dintre noi. A făcut minuni prin puterea Duhului Sfânt și ne-a arătat importanța rugăciunii și a relației intime, permanente cu Tatăl ceresc. Ne-a învățat să dorim să facem doar voia Tatălui ceresc, să nu căutăm binele personal în detrimentul celorlalți, să nu iubim lucrurile din lume și să urâm păcatul și tot ce este conectat de acesta. Ca să putem trăi așa, trebuie să-L iubim pe deplin pe Dumnezeu și să ne iubim aproapele așa cum a spus Isus în versetul următor.
Ca să Îl putem iubi pe Dumnezeu cu tot ceea ce suntem și cu tot ce avem, trebuie să știm că nu ne mai aparținem nouă, ci Celui care ne-a răscumpărat plătind cu moartea pentru păcatele noastre. Când i-am predat Domnului tot, înseamnă că i-am predat și dorințele și planurile de viitor. Atunci ne găsim toată plăcerea în Domnul, suntem cei mai fericiți în prezența Lui și căutăm să petrecem cât mai mult timp cu El. Atunci inimile ne sunt pline de bucuria și pacea Lui Isus, ne gândim la lucrurile de sus, nu la cele de pe Pământ (Coloseni 3:2) și nici nu ne mai dorim ce nu vrea Domnul pentru noi. Când dorințele noastre sunt pe placul Domnului, El ni le împlinește:
Care ne este temelia vieții de credință? Cine a venit la Isus doar ca să-i rezolve problemele, să-i vindece bolile, să-i dea prosperitate, să-i facă dreptate, și să-i împlinească visele, nu poate avea parte de stabilitate și nici de multe bucurii în această lume. Dar cine s-a întors la Domnul pentru că a înțeles că El l-a iubit întâi și s-a jertfit pentru mântuirea sa și a întregii lumi, trăiește ca să Îi facă Domnului pe plac, nu sinelui și se bucură de viața din belșug prin Isus Cristos.
Să nu ne amăgim că putem trăi oricum și că este suficient să credem că Isus este Fiul Lui Dumnezeu ca să ajungem în rai! Este uimitor cât de mulți creștini cred că Domnul trebuie să le rezolve toate problemele, să-i ferească de toate suferințele și să le împlinească toate poftele, iar când nu primesc ce se roagă, sunt dezamăgiți și după un timp, unii chiar părăsesc calea Domnului. Cine studiază Biblia cu adevărat și ajunge să-L cunoască pe Isus, înțelege că nici El nu a fost scutit de încercări și suferințe pe Pământ. Și dacă Cel care nu a păcătuit niciodată a suferit din cauza răutății oamenilor conduși de cel rău, de ce am crede că noi putem fi scutiți? Cei care aparțin împărăției întunericului îi fac pe toți cei din jur să sufere, inclusiv pe noi. Dumnezeu este dragoste. El nu ne face niciodată rău, dar este cu noi în încercări și le folosește ca să ne transforme și să putem semăna tot mai mult cu El. Să nu mai iubim valorile acestei lumi ci să căutăm adevărate valori și binecuvântări cerești.
Nu putem amesteca viața condusă de Duhul Sfânt cu poftele firii. Nu putem sluji la doi stăpâni și să-i iubim pe amândoi. Nimeni nu ajunge în rai pentru că L-a ales o dată pe Isus să Îi fie Domn și apoi a trăit condus de dorințele firii. Nu putem fi creștini firești. Cine este condus de fire, trebuie să se nască din nou, ca să poată fi condus de Duhul Sfânt. Cei trei tineri evrei Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, în perioada robiei babiloniene, au fost gata să moară arși de vii în cuptorul împăratului Nebucadnețar, ca să nu păcătuiască înaintea Lui Dumnezeu.
Ne-am fi așteptat ca Dumnezeu să nu permită ca acești tineri cu o credință atât de fermă să ajungă aruncați în cuptor, sau ca Dumnezeu să fii oprit focul. Dar împăratul care se credea el însuși dumnezeu, enervat de nesupunerea tinerilor a poruncit ca focul să fie de 7 ori mai puternic decât ar fi fost normal. Tinerii au ajuns în cuptor, dar Isus a fost cu ei și focul nu i-a atins, nu le-a ars nici măcar un fir de păr și nici nu miroseau a fum. Domnul este cu noi în orice încercare, prin care trecem. Nu ne părăsește nicio clipă dacă alegem să fim ai Lui, ne dă putere și ne echipează cu tot ce avem nevoie ca să facem față oricărei încercări! Slavă Ție Doamne!
Isus a biruit lumea, dar câți creștini sunt încă învinși de modul de gândire lumesc și de perspectiva lumească asupra vieții? Prin Isus putem să învingem egoismul, egocentrismul și valorile lumii. Iubind ce iubește Domnul, având perspectiva corectă asupra vieții trecătoare de aici și veșnice în cer și trăind pentru a arăta lumii dragostea Tatălui, suntem mai mult decât biruitori prin Acela care ne-a iubit! Carmen Pușcaș
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
AutoriDe-a lungul deceniilor vieții de credință, ambii autori ai articolelor și blog-urilor de pe acest site, am studiat Scriptura și am căutat să creștem tot mai mult pe calea Domnului Isus. Arhiva
October 2024
|